OPEN. Incursiune in autobiografia lui Andre Agassi
September 20, 2017
Mi-am ars curajul pe rug ca să nasc iar curaj din cenușă
September 22, 2017

Un drum … în viață

Este cel puțin interesant sentimentul de dezrădăcinare pe care îl experimentezi atunci când pleci de acasă pentru a-ți croi un drum în viață. Prin a pleca de acasă se înțelege că schimbi localitatea, pleci din mediul rural spre mediul urban, într-un oraș în care te simți un extraterestru, într-un oraș în care ești înconjurat de străini și unde nimic nu seamănă cu viața pe care o aveai până ieri. Nici pâinea nu are gustul obișnuit. Te întrebi dacă e făcută din plastic.

E o perioadă lungă în care nu mai ai un loc al tău. Locuiești într-o cameră de cămin sau într-un apartament închiriat. Când te obișnuiești cu noua casă vine vacanța și trebuie să te muți. Ia cățel, purcel și plimbă-te. De neuitat plimbările astea. Și acasă devine un vis.

Inclusiv EU se transformă. E o avalanșă de modificări. E un șoc emoțional. Iar în cazul meu, acest șoc nu a fost precedat de o pregătire. Nu mi-a spus nimeni, iar eu nu am fost capabilă să realizez, cât este de importantă facultatea pe care o voi alege. De ce este importantă? Pentru că locul tău de muncă va fi o a doua ”acasă” pentru tine. Pe lângă faptul că este important să faci ceva care să îți placă pe durata a mai bine de jumătate din zi din tot restul vieții tale, profesia pe care o ai se încadrează într-un anumit profil uman în concordanță cu care va fi și mediul în care te vei învârti. Acest lucru înseamnă dezvoltare profesională, dar oricât de mult am încerca să separăm profesionalul de personal, trebuie să admitem că acestea se influențează reciproc.

Și așa devenim oameni mari. Și unii sunt mari și frustrați pentru că nu le-a spus nimeni că un loc de muncă nu înseamnă doar o sursă de venit. E și o sursă de energie pentru starea de spirit. Pe lângă decizia de a-ți alege un partener de viață, decizia cu privire la profesie mi se pare extrem de importantă. Familia și job-ul definesc în proporție de 85-90% viața noastră.

Mare grijă la alegeri! Dar și mai mare grijă la a nu ne transforma în victimele alegerilor noastre. Dacă facultatea nu a fost cea mai potrivită opțiune, ne putem reorienta. Din fericire sunt și locuri de muncă pentru care studiile într-un anumit domeniu nu sunt necesare. Și locul de muncă poate fi schimbat. Ne trebuie doar curaj să fim noi și să avem preferințe.  

Sursa foto: valentinvesa.ro

Share

2 Comments

  1. click says:

    Great article post.Really looking forward to read more. Want more.

  2. Heilpilze says:

    I loved your blog post.Really looking forward to read more. Really Cool.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.