Toamna asta îmi cumpăr timp
October 11, 2018
De-ce-femeia-la-30 de-ani-nu-face-copii
De ce femeia la 30 de ani nu face copii
October 26, 2018

Ucenicul arhitectului – Elif Shafak

ucenicul-arhitectului-elif-shafak

De ceva vreme încerc să finalizez operele lui Elif Shafak… De curând am terminat Ucenicul Arhitectului și acum pot „răsufla ușurată”.  O să îți povestesc astăzi de ce mi-a plăcut și de ce cred că este una dintre cele mai bune lucrări ale ei și sper eu să te inspiri să o alegi ca și lectură.

Răsfoind belva.ro vei găsi o mare parte din cărțile lui Elif în recenziile noastre. Pe departe iubim Bastarda Istanbulului, Cele 40 de legi ale iubirii, Onoare, Cele 3 fiice ale Evei și Lapte Negru. Îți recomandăm cu căldură oricare dintre cărțile autoarei și evident îți recomand Ucenicul Arhitectului.

Ce vreau să știți despre mine este faptul că nu am vizitat niciodată Istanbulul, însă acesta a intrat de curând în lista obiectivelor de vizitat și asta pentru că am găsit în această carte motive pentru a vizita orașul și monumentele clădite aici.

Ucenicul Arhitectului este un roman fictiv, însă bazat pe câteva fapte reale. Firul narativ pornește în zilele imperiului Otoman, domnia lui Suleiman Magnificul cu doi actori principali: un băiat sfrijit și curios pe nume Jahan și elefantul lui alb Chopa. Cei doi ajung în Istanbul drept cadou din partea Sahului Indiei. Jahan este cornac, adică îmblânzitor și îngrijitor de elefanți și ajunge să locuiască în grădina zoologică personală a sultanului. Ca orice început într-o țară nouă, Jahan pășește timid în viața alături de turci, însă își găsește rapid ceea ce avea să fie iubirea vieții lui – prințesa Mihrimah, singura fiică a sultanului.

Viața lui Jahan se desfășoară lin și devine un șir de așteptări ale vizitelor prințesei, până când printr-un șir de evenimente numite „destin” ajunge să îl cunoască pe Mimar Sinan, unul dintre cei mai mari arhitecți ai imperiului Otoman. Sinan este un personaj pe cât se poate de real, fiind recunoscut în istoria țării prin construcția a peste 300 de clădiri, din care 94 de moschei. Jahan ajunge să studieze pentru a deveni ucenicul arhitectului Sinan, ucenicie ce îi va forma și îi va da un scop în viață.

Cartea face o scurtă incursiune a bătăliei otomanilor cu moldovenii și a podului construit peste Prut, la care Jahan și Chopa iau parte. În paralel Jahan învață secretele uceniciei și ale meseriei de arhitect. Zbuciumul iubirii pentru artă, strădania unui desen perfect și a iubirii neîmplinite își pun amprenta în formarea adultului.

Așa cum veți vedea viața anilor 1500 nu este lipsită de primejdii, iar viața lui Jahan atârnă de un fir de ață în câteva momente cheie. O apariție interesantă aici o vor avea țiganii, care într-un fel vor face ca acest tânăr să scape de pedeapsă, de închisoare și chiar de moarte. Până la urmă țiganii se dovedesc a fi mai loiali decât oamenii cu care a lucrat cot la cot toată viața.

Iubesc această carte din multe puncte de vedere: pentru cum este scrisă, pentru detaliile arhitecturii, pentru parcursul emoțiilor și dar mai ales pentru poveste. Viața lui Johan este o poveste de multe ori auzită: al omului care a iubit fără să fie iubit, care a construit fără să fie recunoscut, care a lăsat în urmă iubire față de oameni și animale fără a aștepta recompensă. Cartea se încheie cu un pasaj care reflectă aceste gânduri:

Piatra se oglindește în apă. Dumnezeu se oglindește în oameni. Iubirea se oglindește în durere. Adevărul se oglindește în povești. Trăim, trudim și murim sub aceeași cupolă nevăzută… Când privesc lumea astfel, mă simt mirat și năucit și nu mai sunt în stare să spun unde începe viitorul și unde se sfârșește trecutul, unde e Apusul și unde Răsăritul.

Îți recomand Ucenicul Arhitectului ca o carte pentru suflet, pentru emoții și pentru înțelepciunea vieții. 

Imagini: libris.ro

Share
Alina Munteanu
Alina Munteanu
Sunt Alina, o femeie cu multe incertitudini, vegetarian convins cu o poftă avidă de cunoaștere. În viața profesională sunt om de marketing, iar în timpul liber scriu, citesc și fac planuri de călătorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.