Delăsarea ucide!
May 19, 2014
O cãlãtorie de 5000 de kilometri la sfârșit de sãptãmânã
May 23, 2014

Tu știi ce înseamnă de fapt alegerile europarlamentare?

Am văzut tot felul de reacții cu privire la votul pentru alegerile europarlamentare, cele care vor avea loc între 22 și 25 mai în toată Europa, iar în România pe 25 mai. Unii zic că merg la vot și știu foarte bine ce votează și de ce (cum e cazul meu), unii merg pentru că sunt împinși de la spate de cineva, dar habar n-au ce înseamnă alegerile europarlamentare, unii au ales să boicoteze alegerile, fie prin neprezentare, fie prin anularea votului, iar unii au ales să nu meargă deloc la vot din lipsă de interes sau din lipsă de informații (pentru că, da, există oameni care nu știu că duminică sunt alegeri).

Ce înseamnă alegerile europarlamentare?
Pe 25 mai alegem cine ne va reprezenta în Parlamentul European. 15 partide politice și 8 candidați independenți sunt pe listele României la alegerile europarlamentare. O parte dintre acești candidați vor face parte dintre cei aproape 750 deputați care ne vor reprezenta nu doar ca români, ci și ca cetățeni europeni. Ei vor lua decizii importante la nivel european cu privire la protecția mediului, drepturile consumatorilor, egalitatea de șanse, transport, muncă și libera circulație a capitalurilor, mărfurilor și serviciilor, adică tot ce ține de viitorul tău și al familiei tale.

De ce să mergi la vot?
Acești oameni aleși vor fi imaginea României în Parlamentul European, de aceea este important să îți exprimi dreptul de a vota și de a-ți spune părerea. Pentru că dacă nu o faci, atunci o va face altcineva în locul tău, cineva cu care poate nu ești de acord, cineva care poate a fost plătit să voteze într-un anumit fel. Tu ai șansa să faci o schimbare. Iar dacă alegi să nu mergi la vot, alegi practic să taci și să înghiți tot ce se întâmplă pe plan politic european în următorii 5 ani. Pentru că, odată ce nu ți-ai exprimat votul de a vota, ai fost privat de orice privilegiu de a deschide gura și de a comenta ceva ce nu îți place.

Mituri despre europarlamentare
Salariile europarlamentarilor sunt foarte mari
Da, e adevărat. Un europarlament ia un salariu net de aproximativ 6.000 de euro. Dar acești bani nu sunt luați din bugetul de stat, din buzunarul tău, ci din bugetul Parlamentului European alocat strict acestui sector. Și da, sunt mari, pentru că un europarlamentar, pe lângă faptul că trebuie să călătorească mult la Bruxelles și la Strasbourg, trebuie să arate impecabil și să își reprezinte poporul așa cum trebuie. Pentru că munca pe care o depune chiar este una importantă și are impact direct asupra viitorului nostru.

Voi boicota alegerile, ca să nu iasă nimeni
Degeaba se mobilizează un număr de români care aleg să boicoteze alegerile. La Parlamentul European tot vor merge deputați români, indiferent de prezența la vot a românilor. Și scopul nu cred că e să ne facem de râs în fața Europei cu un număr mic de alegători. Iar dreptul nostru este să îi alegem pe cei mai buni politicieni pentru noi. Acum serios, măcar te-ai uitat pe liste și ai verificat fiecare candidat înainte să sari cu gura și cu spray-urile colorate? Da, toți suntem sătui de corupție și de politicieni incompetenți, dar ține numai de noi să schimba ceva.

Dacă vrei și tu o schimbare și ai voința să te implici, află mai multe despre alegerile europarlamentare și mergi la vot duminică! O faci pentru tine până la urmă!

Linkuri utile:
Alegeri Europarlamentare 2014 – aici
De ce merg cetățenii europeni la vot – aici
Ce face un europarlamentar – aici
Listă candidați din România la europarlamentare – aici
Ce trebuie să știi înainte să mergi la vot – aici
Unde trebuie să votezi – aici

Sursa foto: activenews.ro

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.