Azi scriu din cafenea!
January 13, 2015
Renunț la tehnica amânării
January 14, 2015

Superstițiile, ocupația principală a românilor

Când te gândești care ar fi ocupația principală a românilor, poate ești tentat să spui ”bârfa” sau ”datul cu părerea despre orice”. Însă, dacă stai să analizezi un pic situația, vei vedea că superstițiile sunt de-a dreptul un stil de viață în ceea ce-i privește pe români. E un stil de viață atât de bine înrădăcinat, încât mulți nici nu conștientizează diferența între superstiții și realitate.

Anul trecut, în preajma sărbătorii de Halloween, IRES a făcut un sondaj de opinie în rândul românilor, care a avut ca subiect de discuție superstițiile poporului român. Ei bine, la întrebarea ”Vă considerați superstițios?”, mai puțin de 20% dintre români au răspuns ”Nu”. Însă, 76% cred în minuni, 65% cred în deochi, 61% urmăresc horoscopul, 46% cred în sfârșitul lumii, 44% susțin că au avut vise premonitorii, 55% cred în blesteme și 52% în demoni și duhuri rele.

Românii sunt, fără doar și poate, un popor superstițios, indiferent dacă vorbim de mediul rural sau de cel urban. De parcă ar refuza cu desăvârșire orice explicație științifică sau o pură coincidență, crezând cu tărie în… semne.

Am văzut oameni cu studii superioare care își scuipă în sân și fac trei pași înapoi când le taie calea o pisică neagră sau care ies din casă întotdeauna cu piciorul drept. Am văzut un om de afaceri care nu călătorea dacă pe biletul de avion apărea numărul 13. Am văzut oameni care își fac toate activitățile atenți la superstiții și în funcție de acestea. Să nu își spargă oglinda, să nu treacă pe sub o scară, să nu verse piper pe masă, să nu se uite la mâini, să nu lase mâncare în farfurie, să nu stea la colțul mesei, să nu deschidă umbrela în casă, să nu fluiere în casă și câte și mai câte.

Mai știți și voi? Ne împărtășiți câteva experiențe cu superstiții?

Sursa foto: superstitionsonline.com

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.