Astăzi ne răsfățăm în doi
April 25, 2013
Dragoste de viață – prima parte
April 26, 2013

Stop „helping” me!

Dacă vrei să ajuţi pe cineva, fă-o aşa cum are nevoie şi nu cum crezi tu că ar fi cel mai bine!

Mă gândeam, la un moment dat, cum se face că unii oameni îţi spun că vor să te ajute, dar sfârşesc prin a se băga în treburi care nu îi privesc, şi-ţi mai dau şi sfaturi nedorite, pe deasupra. Mulţi dintre noi, inclusiv eu, simt nevoia de a-i ajuta pe cei din jur, când apare vreo problemă. O facem pentru că ne pasă şi nici un efort nu pare prea mare pentru a aduce un zâmbet, sau a alina o suferinţă.

Tout a votre honneur, spune o expresie a celor ce poartă berete şi mănâncă baghete, dar oare de fiecare dată, acest impuls de a-ţi ajuta semenii este cu adevărat ceea ce pare? Sau ascunde, mai mult sau mai puţin conştient, cu totul altceva?

Sfaturi. Toată lumea se pricepe la dat sfaturi dar majoritatea (ca şi mine, dealtfel) sunt groaznic de nepricepuţi în a le urma întocmai. Uneori e mai bine să taci, alteori e de preferat să stai deoparte, pentru că în acest fel poţi ajuta. Nu înţelegeţi greşit: trebuie să fii acolo, pentru orice eventualitate, dar poţi doar să-l prinzi pe cel ce cade, nu-l poţi împiedica să cadă.

Persoana care mi-a deschis ochii, spunându-mi în faţă „Nu te băga, că eu mă descurc”, a fost frate-miu. Cine-ar fi crezut că, în acest caz, înţelepciunea avea să vină de la mezinul familiei? La început nu mi-a convenit, ba chiar m-am ofuscat pentru că, în mintea mea, voiam doar să ajut, să fac un bine… să dau un sfat. Cu timpul am înţeles că el ştie că-l prind dacă trebuie şi că cel mai bun mod de a-l ajuta e să stau deoparte. E valabil şi viceversa!

Nu vă enervează atunci când cineva are impresia că ştie ce e mai bine pentru voi şi de fapt e total pe lângă? Nu vă deranjează atunci când, fără să cereţi ceva, vi se bagă pe gât soluţia salvatoare, sfatul de 1000 de puncte, colacul de salvare fără de care sigur vă scufundaţi?

Oameni buni, nu întotdeauna ajutaţi pe cineva dacă acea persoană sfârşeşte prin a face cum credeţi voi că e mai bine. Nu întotdeauna sunteţi persoana cea mai în măsură să dea sfaturi, chiar dacă aţi acumulat o vastă experienţă de viaţă. Credeţi-mă pe cuvânt!

Sursa foto: coffeeandcrazy.blogspot.ro

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.