bonjour tristesse
Când lucrurile nu merg chiar așa cum ți-ai propus…
December 4, 2017
Printre jucăriile de Crăciun strecurați și câteva cărți
December 6, 2017

O scrisoare și două povești de dragoste

scrisoare pentru doua iubiri

La începutul lui 2017, mi-am propus ca până la finalul anului să citesc 100 de cărți, fără să le pun la socoteală pe cele mici, de povești, pe care i le citesc Rebecăi. Și uite că mai este aproape o lună din 2017, iar eu mi-am atins deja obiectivul.

Pentru numărul 100 mi-am dorit ceva care să-mi meargă la suflet, adică o poveste de dragoste cu emoții, dar și cu peripeții. Ceva care să meargă lejer cu mulțumirea unui nou obiectiv îndeplinit. Așa că am ales Scrisoare pentru două iubiri, un bestseller pe care mi l-am luat de la Editura Trei, la Târgul de Carte Gaudeamus. Se spune că este cartea care a frânt mii de inimi în toată lumea. Ce-i drept, le frânge, dar și le alină, pentru că are două povești de dragoste extraordinare și cel puțin una este cu happy-end.

Cartea începe cu o poveste din anii 70 și ne face cunoștință cu Tina Craig, o femeie aflată în jurul vârstei de 30 de ani. Tina e căsătorită cu Rick, un bărbat violent și extrem de gelos, care nu poate sta departe de băutură și, implicit, de abuzul asupra soției sale. Este atât de jalnic, încât a renunțat la serviciu și se bazează acum doar pe salariul Tinei și pe micile câștiguri de la pariuri, iar banii se duc în mare pe băutură și pe micile lui plăceri. Sătulă de bătăi și de teroare, femeia îl părăsește până la urmă, deși, cumva, încă îl iubește. Cât timp locuiește departe de el, Rick se schimbă și se transformă din nou în bărbatul de care s-a îndrăgostit odată. Asta și faptul că își dă seama că e însărcinată cu el o determină să se întoarcă la scurt timp acasă, unde speră că lucrurile vor fi mai bune odată cu venirea copilului.

Tina lucrează la un magazin cu haine vechi pentru săraci din Marea Britanie. Într-una din zile găsește într-un costum bărbătesc uzat o scrisoare veche de la sfârșitul anilor 30, care nu a ajuns niciodată la destinatar. Este scrisă de un anumit Billy Stirling și îi este adresată unei femei pe nume Christina care, întâmplător, este al doilea ei prenume. Rick îi găsește scrisoarea în geantă și, fără să observe data și toate celelalte detalii, turbează de furie și o lovește puternic pe Tina, lăsând-o pe jos într-o baltă de sânge și făcând-o, astfel, să piardă sarcina.

După ce își revine din toată această experiență negativă, Tina află că Rick a murit și, eliberată de trecut, pornește în căutarea Christinei, pentru că este de părere că scrisoarea ar trebui să ajungă în cele din urmă la ea. Începe o serie de cercetări iar întâmplarea face să dea în căutările ei peste William, un tânăr din Statele Unite ale Americii, cam de aceeași vârstă cu ea. Cine e William? Ei bine, este chiar fiul Christinei, fiu ce își caută mama naturală care l-a părăsit când el avea doar trei ani. Împreună pornesc în această aventură de detectivi și trăiesc unul alături de celălalt cele mai intense experiențe și emoții.

O găsesc pe Christina la o fermă din Irlanda și pun la loc toate piesele de puzzle. În tinerețe, Christina și Billy s-au îndrăgostit unul de altul și au trăit o frumoasă poveste de iubire. Totul era frumos, mai puțin dezaprobarea doctorului Skinner, tatăl Christinei, care era de părere că fiica sa merita pe cineva mai bun. Așa că a făcut tot posibilul să îi despartă pentru totdeauna pe cei doi, făcându-l pe fiecare să creadă despre celălalt că nu vrea să fie în acea relație. Când a aflat că Christina e însărcinată, a trimis-o să nască în Irlanda, acolo unde locuia mătușa ei. Obligată să nască la mănăstirea care avea grijă de tinerele însărcinate și necăsătorite, Christina a fost forțată, totodată, să renunțe definitiv la propriul copil, care a fost adoptat de o familie din Statele Unite.

Spre finalul cărții, Tina, aflată tot în magazinul cu haine pentru săraci, după toate descoperirile făcute, îl întâlnește pe crudul doctor Skinner, cu care poartă o discuție cel puțin interesantă. Tinei îi pare rău pentru tot ceea ce a suferit Christina din cauza tatălui său și știe că dacă el nu ar fi procedat așa, Christina, Billy și William ar fi fost și acum o familie. Dar mai știe că dacă lucrurile nu s-ar fi întâmplat așa, nu l-ar mai fi întâlnit pe William, bărbatul pe care îl iubește și cu care va rămâne pentru tot restul vieții ei. Și uite așa, pierderea Christinei devine câștigul ei, iar scrisoarea face ca cele două destine să se întrepătrundă, chiar și după atâția ani.

Da, știu, cartea poate părea ușor „siropoasă” după unii, de la un punct. Dar, hei, uneori mai avem nevoie în viață și de puțin sirop, nu-i așa?

Cartea e scrisă de Kathryn Hughes și a apărut anul acesta și în România. E disponibilă la reducere online, la Editura Trei!

Foto: Andreea Ignat

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.