Azi mă răsfăț cu ciocolată… altfel
March 18, 2015
Corvoada shoppingului
March 19, 2015

Suntem atât de ocupați să le băgăm pe gât copiilor noștri tot soiul de informații din istorie, geografie, biologie, fizică, chimie etc., încât tindem să uităm esențialul: să-i învățăm să fie oameni.

Să-i învățăm ce e politețea. Să-i învățăm că nu e greșit să spui „te rog”, „mulțumesc”, să salute când intră într-o încăpere și să-și ia rămas bun atunci când o părăsesc.

Să-i învățăm ce-i empatia. Să le arătăm că nu e greșit să ne pese de suferința altcuiva; ci că suntem cu mult mai oameni atunci când ne pasă și întindem o mână de ajutor. Nu zic că nu e indicat să-ți urmărești interesele, dar dacă ai putea să-ți înveți copilul să-și atingă scopurile fără să uite că și ceilalți sunt oameni și simt, poate viitorii adulți nu ar mai avea venin în loc de sânge.

Să-i învățăm să asculte. Să le lăsăm ocazia de a-și exprima propria viziune, dar să le arătăm că a lor nu e unică. Să-i învățăm să respecte punctul de vedere al celor din jur.

Să-i învățăm despre igienă. Să le explicăm de ce este bine să te speli pe mâini după ce mergi la toaletă și înainte de a lua masa. Nu să le impunem! Să le explicăm; nu cu termeni științifici! Pe înțelesul lor… O poveste asociată unui sfat nu strică niciodată.

Să-i învățăm despre furt și împrumut. Să le explicăm că fiecare are lucrurile sale și că nu e bine să ni le însușim pe ale altora; ci să cerem permisiunea de fiecare dată.

Să-i învățăm despre boli și sănătate. Să le explicăm de ce este nevoie să ținem mâna la gură atunci când tușim sau strănutăm.

Să-i învățăm să-și ceară scuze. Să le explicăm că e firesc să greșești și că din greșeli învățăm, dar că e bine să-ți ceri scuze atunci când greșeala ta a afectat un alt individ.

Și toate lucrurile acestea ar trebui învățate cât mai devreme. Nu numai de către părinți, ci și de educatori, învățători, profesori. Dar nu NUMAI de educatori, profesori, învățători, ci și de părinți! Căci dacă unul spune laie și altul bălaie, copilul nu va mai înțelege nimic…

 

sursa foto: pinterest.com

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.