Mentorilor mei
June 11, 2017
panica
Panica e mai mare cu fiecare probă
June 13, 2017

Când îți dai seama că ești doar o replică a surorii tale…

replica

Replica este o carte diferită, în primul rând din punctul de vedere în care este structurată. Practic, începi să citești una dintre povești, ajungi la finalul ei, apoi trebuie să întorci cartea și să citești cea de-a doua poveste. Lauren Oliver, autoarea romanului Replica, nu specifică exact cu care dintre cele două povești  – Gemma sau Lyra – ar trebui să începi, însă, în introducerea pe care o folosește la text, folosește de două ori expresia „Gemma și Lyra”, așa că eu una am început cu povestea intitulată Gemma.

Ei bine, Gemma este o adolescentă de bani gata, fiica unui mare om de afaceri din industria farmaceutică. Deși este tânără și extrem de bogată, este o fată foarte nefericită, care nu se poate bucura de libertate, care nu are prieteni și care nu are parte deloc de dragostea și atenția părinților săi. Într-o zi, este acostată de un străin pe stradă, care o bruschează și o întreabă ce știe despre Haven, centrul de cercetare din care tatăl său s-a retras cu mare scandal în urmă cu ceva ani. Dornică să afle mai multe pe cont propriu, fuge de acasă și merge în acel loc. Aici află cu stupoare că Haven este un loc în care se creează replici umane, un fel de clone, însă totul este ținut secret. Mai mult, află că este chiar ea o replică și că a fost creată după ce părinții săi și-au pierdut prima fetiță, Emma, de care ea habar nu avea.

Lyra spune povestea unei fete închise la Haven, pe care se fac tot felul de teste cu medicamente. Ea crede că este o replică ce a fost creată artificial acolo, însă, își dă seama apoi de faptul că a fost născută într-o familie reală, dar, a fost vândută centrului de către mama sa, o femeie alcoolică și dependentă de droguri, în schimbul unei mari sume de bani.

Gemma și Lyra se întâlnesc întâmplător, după un mare incendiu care arde Haven din temelii, și încearcă împreună să rezolve misterele ce le leagă. Lyra află că tatăl său trăiește și că este bărbatul care a acostat-o pe Gemma în acea zi, încercând cu disperare să își regăsească fiica. Deși lumea i se năruie, Gemma capătă mai multă încredere în ea, făcându-și-l iubit pe tânărul care a însoțit-o în marea aventură a vieții sale și schimbându-și relația pe care o avea cu părinții săi.

Deși cu un final un pic dezamăgitor, Replica a reușit să mă țină conectată la firul acțiunii și să trăiesc alături de cele două fete toate emoțiile descoperirii unui adevăr atât de crud. Dacă vrei să le descoperi și tu realitatea sumbră și să citești o carte inedită, să știi că găsești romanul Replica la reducere pe site-ul Editurii Nemira, în colecția Young Adult!

Foto: flickr.com

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.