7 Puf-uri
June 26, 2015
Vor femeile păpușei lângă ele?
June 29, 2015

Ramona Croitoriu: ”Invitația este primul element în funcție de care invitații își vor face o primă impresie despre eveniment”

Pentru că e sezonul nunților, al botezurilor și al evenimentelor speciale și pentru că invitațiile prind din ce în ce mai multă personalitate și importanță, astăzi stăm de vorbă cu Ramona Croitoriu, Account Manager la Gravat.ro:

Andreea Ignat: Cum ai început această afacere și de ce?
Ramona Croitoriu: Gravat.ro a apărut ca nume în anul 2007, pe baza unei afaceri existente încă din 2005. Este un business realizat de Cristi Croitoriu și lucrăm împreună încă de atunci. Categoria invitațiilor personalizate a fost lansată la sfârșitul anului 2009. Până atunci am realizat doar câteva modele personalizate, pentru prieteni, fără a ne gândi să dezvoltăm această ramură.

A.I.: Cât de mare era concurența atunci și cât de mare e acum?
R.C.: Exista încă de atunci conceptul de invitații personalizate, dar nu la nivelul actual. Pe categorie de produs cred că eram aproximativ trei furnizori naționali principali. La acel moment, eram cam singurii din țară cu intenția de a realiza invitații personalizate, premium, cu elemente de gravură. Acum, concurența este mult mai mare pe categoria invitațiilor personalizate și această piață este încă în dezvoltare. Ne-am construit imaginea și renumele în timp și lucrăm în continuare la asta. Concurența și clienții noștri ne ajută să evoluăm.

A.I.: Care a fost cel mai frumos proiect în materie de invitații la care ai lucrat?
R.C.: Nu pot defini “cel mai frumos proiect”. Frumusețea vine din faptul că fiecare proiect are o poveste diferită, iar pentru noi e memorabilă povestea clienților sau a evenimentului. Lucrăm cu drag fie că e vorba de nuntă, botez, aniversare sau eveniment de business. Am avut proiecte atât pentru evenimente în țară, cât și din afara țării, pe cantități de o singură bucată sau sute de bucăți, pentru vedete/persoane publice, proiecte pe care s-a facut promovare sau a fost necesară păstrarea confidențialității beneficiarilor.

A.I.: Ce recomandări ai pentru viitorii miri, în alegerea invitațiilor?
R.C.: Hmmm… multe! Principala recomandare este să-și aleagă/să realizeze o invitație care să-i reprezinte pe ei și doar pe ei și evenimentul care se anunță.

Câteva alte recomandări:
– Să aleagă invitații de calitate… (iar calitatea nu impune automat un buget mai mare);
– Să-și stabilească un buget… mai mare sau mai mic, nu prea contează pentru că se găsesc soluții în orice buget;
– Să solicite cu încredere sfaturi, recomandaări, idei în alegerea invitațiilor și să îndrăznească să fie creativi;
– Să încerce să dea comandă în timp util… astfel evită în primul rând stresul lor.

A.I.: Cât de importantă este o invitație personalizată și de ce ar trebui viitorii miri să o aleagă?
R.C.: Importanța invitației personalizate este dată de importanța pe care o acordă “gazda”. Spuneam că o invitație îi reprezintă pe cei ce o aleg și evenimentul lor. Practic, invitațiile sunt primul indiciu despre eveniment, este primul element în funcție de care invitații își vor face o primă impresie. Nu există “trebuie”, există ceea ce-și doresc ei să transmită.

A.I.: Ce se poartă în materie de invitații în 2015?
R.C.: Ca în fiecare an, și 2015 are propriiile tendințe – romantismul reprezentat într-un stil sofisticat și modern, eleganța clasică transpusă în detalii sau stilul rustic creat în decor urban, cu o tematică generală sau bine conturată. Verdele predomină între alte culori cum sunt albastrul și burgundul /marsala din acest an.

Mai mult decât a ști ce se poartă, recomand ca fiecare să se gândescă dacă ceea ce e în trend se potrivește cu felul său de a fi, dacă acea culoare despre care toată lumea spune că e la modă îi place și îl face să se simtă bine, dacă tematica și stilul se potrivesc cu ei, cu evenimentul. În final, alegerea să fie făcută în funcție de propriile preferințe și stil, nu în funcție de tendințe. Iar avantajul principal în ceea ce facem, al invitațiilor personalizate, este că putem jongla deopotrivă cu tendințele și dorințele, așa încât mixul să aibă “gustul” potrivit.

A.I.: Cu cât timp înainte se trimit invitațiile și ce informații trebuie să mai știe cei care le comandă?
R.C.: În ceea ce privește timpul, aș spune că “depinde”… depinde de sezon, de eveniment, de regiune etc. O medie ar fi de circa o lună înainte și aș ajunge la cel puțin trei luni în anumite cazuri, cum ar fi evenimentele din timpul verii – iunie, iulie, august sau evenimentele care necesită deplasări pe distanțe lungi în țară și mai ales în afara țării. O soluție este și anunțul evenimentului mai din timp, pe alte canale: verbal sau online, pentru ca invitații să-și poată programa din timp dacă este necesar. Poate fi un simplu “save the date”, iar ulterior se vor trimite și invitațiile personalizate cu toate informațiile necesare.

A.I.: Ce mai trebuie să știe oamenii care vor să apeleze la serviciile Gravat?
R.C.: Materialele pe care le folosim sunt, îndeseobi, cartoane speciale din gama premium. Deseori sunt combinate cu alte tipuri de materiale și accesorii: lemn, benzi textile, cristale Swarovski, perle, catifea, dantelă, șnururi, plante etc. Între modelele noastre se deosebesc cele realizate cu ajutorul gravurii laser. Această tehnologie ne oferă posibiliteatea de a realiza o invitație în tiraj redus, în orice formă dorită, cu detalii de finețe prin decupări sau diferene de nivel în material. Metodele de personalizare le alegem în functie de ceea ce se potrivește fiecărui model. Asamblarea se face manual, cu atenție deosebită la toate detaliile. Prețurile sunt medium-high. Am realizat comenzi cu prețuri variabile ale invitațiilor între 5 și circa 50 de lei/bucată.

Așadar, opțiunile sunt nenumărate. Trebuie doar să dați frâu liber imaginației și să vă consultați cu un specialist în domeniu, așa cum e Ramona de la Gravat. Pe Ramona și pe colegii ei îi găsiți pe www.gravat.ro și pe pagina oficială de Facebook Gravat.

Mai jos, câteva dintre cele mai noi și mai solicitate invitați din 2015:

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.