Ce am învățat eu de la ”dieta daneză”
January 7, 2018
Întâlnirile care scriu muzica sufletului
January 17, 2018

Cum pui cap la cap piesele de puzzle din viața ta?

puzzle

După ce am citit Salvând-o pe Francesca, un roman care mi-a ajuns repede la suflet, am zis că trebuie să descopăr mai mult din opera Melinei Marchetta. Așa că am trecut la Șoseaua Jellicoe, o carte pentru care scriitoarea care locuiește în Australia și care lucrează ca profesoară a primit Premiul Michael L. Printz, decernat de American Library Association.

Deși m-am regăsit mai mult în povestea Francescăi, trebuie să recunosc că Șoseaua Jellicoe este un roman extrem de profund, care te răscolește din plin. E o carte pe care am început-o crezând că citesc poate încă un roman clasic din categoria Young Adult. Însă, așa cum subestimăm noi de obicei tinerii, așa am subestimat și eu povestea de pe Șoseaua Jellicoe.

Cine este personajul principal din cartea despre care vă povestesc astăzi? Ei bine, faceți cunoștință cu Taylor Markham, o tânără de 17 ani care în urmă cu șase ani a fost abandonată de mama ei pe Șoseaua Jellicoe. A fost găsită la scurt timp de Hannah, o femeie care locuia în zonă și care a ajutat-o să își facă o nouă viață în condițiile date. Acum, Taylor este conducătoarea comunității de la Școala cu internat Jellicoe și, totodată, responsabilă de celebrele lupte pentru teritoriu dintre elevi.

Cartea înfățișează nu doar activitățile de zi cu zi ale lui Taylor, ci și trăirile ei. Este un copil abandonat de mama sa, care nu știe exact ce s-a întâmplat cu tatăl său. Este singură și e la vârsta complicată de 17 ani. Este în plin proces de maturizare și descoperire de sine. Dar, ca de obicei, viața îi oferă răspunsurile în cele mai neașteptate momente și metode.

Șoseaua Jellicoe nu e doar drama unei adolescente fără părinți. Este un roman care combină impecabil viața tinerilor din internat cu misterele care planează asupra lui. În scenă apar mai multe personaje-cheie, ca acele piese de puzzle care îți dau bătăi de cap și care te fac să își dorești să afli cât mai repede finalul. Fiecare personaj este piesa de puzzle de care are nevoie Taylor să își afle trecutul și, odată cu el, viitorul.

Nu vreau să vă dau prea multe informații despre acțiunea cărții și despre personajele ei, pentru că nu vreau să stric câtuși de puțin modul în care le-a creionat și le-a așezat în timp și spațiu Melina Marchetta. Așa că nu vă rămâne decât să vă luați propriul exemplar și să puneți cap la cap toate piesele de puzzle!

Găsiți cartea Șoseaua Jellicoe la reducere pe site-ul Editurii Storia Books, acolo unde a fost tradusă și publicată în România în 2017!

Foto: deviantart.com

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.