Cine e mai amuzant?
April 22, 2013
De ce îmi place să călătoresc cu băieţi
April 24, 2013

Pro sau contra ebooks

eBook vs books

Pro – Ioana Mărgineanu

Iubesc cărțile. Îmi place cum arată, colorate, cuminți, în bibliotecă, îmi place să le țin în mână, îmi place să aud foșnetul unei foi citite, îmi place mirosul cărților, îmi place inclusiv gustul cărților (mama încă mă urăște pentru ce i-am făcut lui Winnetou când aveam opt ani).

Daaaar. Mi-am luat tabletă.

Și am spus adio cărții care îmi cade peste nas pentru că este prea groasă pentru a fi ținută ca lumea în mâinile mele de copil. Acum pun tableta pe husa-stativ și citesc. Iar când îmi cad ochii tableta stă tot acolo. Nu îmi intră în coaste, nu mă trezesc cu urma cotorului dimineața pe obraz.

Am spus adio bagajului mai greu cu cinci kile pentru că am cărți în el. Trebuia să calculez, când mergeam în excursii, să nu iau o carte prea groasă pentru că era grea și greu de manevrat, dar nici prea subțire că după aia o terminam prea repede. Ajunsesem să cumpăr cărți de pe unde eram, munte, mare, aeroport. Și cărțile, fie vorba între noi, se boțesc în călătorii. O pui în geantă, geanta se hurducăie, intră alte chestii peste biata de ea și gata, colțurile sunt la rotund și arată de o sută de ani.

Am spus adio munților de bani dați pe cărți. Când ai o adicție nu știi să te oprești la „una”. Una injecție în venă, una țigară, una sticlă de vodkă. Așa e și cu mersul prin librării. Niciodată nu cumpăr „una” carte. Pe tabletă, în afară că editurile scot ebooks care în genere sunt mai ieftine decât varianta tipărită (nu au costurile hârtiei bănuiesc), eu găsesc numeroase cărți gratis. Am ajuns să iubesc proiectul Gutenberg.

Am spus adio la lampa aprinsă până la cinci dimineața în capul partenerului sau la cumpăratul de lămpițe de veghe/atașabile pe cărți. Trec pe varianta „night”, adică scris alb pe fundal negru, care e și mai odihnitoare pentru ochi și citesc cât îmi poftește inima.

În sfărșit, mă simt bine că tai mai puțini copaci. Nu știu exact dacă eu personal influențez în vreun fel economia făcutului de hârtie, dar pot să-mi imaginez că dacă sunt mai mulți care citesc ebooks, se taie mai puțini copaci.

În concluzie, cititul pe tabletă e mai confortabil, mai rentabil și mai practic.

Contra – Smaranda Biliuţi

Odată cu apariţia Kindle-ului şi ale altor eReader-uri, a început să umble zvonul că succesul cărţilor din hârtie se va diminua considerabil. Eu spun că este o temere nefondată, iar mai jos vă povestesc şi de ce cred asta.

Când am început să citesc şi altceva în afară de lectură obligatorie pentru şcoală, mi-am dat seama că există unele cărţi pe care îţi este imposibil să le închizi. Ţin minte că îmi odihneam ochii pe rând, închizând unul şi continuând să citesc cu celălalt, atât de tare îmi plăceau unele cărţi. O dată am şi adormit cu un roman pe piept, trezindu-mă a doua zi în aceeaşi poziţie în care adormisem, cu cartea deschisă.

Pe lângă poveştile extraordinare, fie ele ficţiune sau istorie, cel mai tare îmi place senzaţia de avea o carte în mână. Fără să-mi dau seama, am învăţat să apreciez senzaţia coperţii, cartonate sau nu, în mâinile mele şi nu de puţine ori s-a întâmplat să dau înapoi câteva pagini, ca să înţeleg mai bine ce se întâmplase cu un personaj.

După ce-am avut un iPad la dispoziţie, am încercat să citesc câteva pagini dintr-un ebook. Decizia a fost luată rapid, după câteva rânduri: NU! Pe lângă faptul că îmi ajung orele petrecute în faţa celor două monitoare de la birou, un ebook mă lasă rece. Pot citi câteva rânduri dar e ca şi cum aş corecta un text şi am tendinţa de a căuta greşeli în loc să îmi construiesc filmul în minte. Pentru că da, eu când citesc o carte, îmi derulez şi un film în acelaşi timp. Iar dacă filmul meu e reuşit, atunci cartea a fost excelentă.

Mai nou, al meu preaiubit tată, care este mereu la curent cu ultimele gadget-uri, şi-a cumpărat 3 cărţi. Da, trei cărţi adevărate, şi nu poveşti pe un ecran. Pentru că diferenţa dintre o carte şi un ebook este aceeaşi ca şi cea dintre un album original, cu cărticică de versuri, şi un mp3 piratat!

Sursa foto: gigaisland.com

Share

15 Comments

  1. PApoteotic says:

    Am vreo 35Giga de carti pe hdd din care am citi studiat cca 20-25. In biblioteci am cca 20-25 de carti pe care nu le-am citit (din multe)

    Deci pro carti nu wiskey pe rafturi! 😀 fara aluzii 😀

  2. Eu nu sunt chiar contra ebooks, dar îmi place mult mai mult să citesc o carte în varianta clasică. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.