Cum am petrecut de Cancerul ăsta – partea a III-a
February 20, 2018
Despre mama
February 23, 2018

Urcă în Orient Express și lasă trecutul în urmă!

femeia din orient express

Când ești o mare pasionată a cărților scrise de Agatha Christie, nu ai cum să nu tresari la o carte care o are în centrul atenției chiar pe ea. Ei bine, Femeia din Orient Express este un roman scris de Lindsay Jayne Ashford, care a decis să pună pe hârtie o ficțiune plină de mister, plecând chiar de la viața celebrei autoare de cărți polițiste.

Ideea în sine este una care mie mi-a plăcut foarte mult. Ashford este un mare fan al Agathei Christie și i-a citit nu doar cărțile, ci și biografiile, așa că a avut, pe lângă pasiune, și mult material. În plus, a reușit să combine extrem de atractiv realitatea cu ficțiunea, scoțând în față situații și personaje care te vor acapara cu totul.

Dar Femeia din Orient Express nu spune doar povestea unei singure femei. Este ceva mai mult decât atât, pentru că Ashford aduce în prim-plan viețile a trei femei pe cât de diferite, pe atât de asemănătoare: Agatha Christie, scriitoarea celebră care suferă în urma unei căsnicii nefericite finalizate cu un divorț; Nancy Nelson, tânăra înșelată de soț, care ajunge să își înșele și ea soțul cu un bărbat căsătorit și să nască un copil ilegitim; Katherine Woolley, văduva cea frumoasă, care se recăsătorește, dar care nu poate avea copii. Toate trei se cunosc în trenul Orient Express, în drumul lor spre Bagdad, în care încearcă să fugă de trecut.

Cele trei femei ajung să devină mai mult decât colege de călătorie, pentru că relația lor se transformă încetul cu încetul într-una de prietenie adevărată. Dacă la început fiecare dintre ele era sceptică cu privire la cât să le destăinuie celorlalte femei din propria poveste, cu timpul, secretele ies la iveală și ele își dau seama că există ceva care le leagă pe viață: trădarea, suferința și speranța pentru un viitor mai bun. La Bagdad trăiesc împreună niște experiențe uluitoare, care le leagă și mai tare destinele pentru tot restul vieții.

Cartea are din plin suspans și răsturnări de situație, exact cum ne-a obișnuit geniul Agathei Christie, chiar dacă nu dăm de vreun Poirot sau de vreo Miss Marple prin paginile ei. Ashford reușește să aducă, pe lângă acest mister, sentimentele pe care le trăiește orice femeie care a suferit, care a plâns, care a pierdut.

Ce-i drept, personal, mă așteptam la un alt final. Dar am înțeles și punctul de vedere al scriitoarei, care a pus mai mult accent pe fericirea ei din a doua căsătorie, transpusă în fericirea personajului principal și, evident, a idolului său, Agatha Christie. Pentru că, așa cum scrie chiar Ashford la sfârșitul cărții, „dacă ar exista o sfântă protectoare a celor care se căsătoresc a doua oară, nu mă pot gândi la o candidată mai bună decât Agatha Christie.”

Cu siguranță, cartea va ajunge la inimile oricărei femei, indiferent de genul literar pe care îl citește și indiferent de trecutul personal. Pentru că este ceva ce ne unește pe fiecare dintre noi și veți descoperi acel ceva atunci când veți citi și voi cartea lui Lindsay Jayne Ashford!

Găsiți Femeia din Orient Express  în colecția Damen Tango de la Editura Nemira, unde tocmai a fost publicată luna aceasta. O găsiți și în variantă e-book, pentru pasionații de digital!

Foto: Andreea Ignat

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.