Tu ce alegi să fii?
October 12, 2016
Povești de dragoste cu rătăcitori prin Lisabona
October 20, 2016

Când onoarea este mai presus decât fericirea

onoare

Am avut câteva dubii înainte să iau această carte. Onoare îmi înfățișa lumea nevăzută și necunoscută din familia tradițională turcă, iar inițial am crezut că Elif Shafak pune pe hârtie unul dintre acele seriale turcești de care fug eu la televizor. Tot inițial am avut prejudecata că nu îmi va plăcea foarte mult această carte, deoarece folosește acea tehnică de jurnal și de reîntoarcere constantă în timp, povestită din perspectiva mai multor personaje. M-am înșelat! ,,Onoare” de Elif Shafak este o carte minunată, din care am învățat enorm și în care am apreciat valorile altor culturi.

Hai să vă povestesc despre ce este vorba! Pembe și Jamila sunt două surori gemene, provenite dintr-o familie fără fii. Iar pentru un turc, să ai zece fete și nici un fiu este o adevărată pedeapsă. Pembe se căsătorește cu Adem, un străin îndrăgostit de fapt de sora sa, și pleacă cu el în Londra, unde dă naștere celor trei copii: Iskender, Esma și Yunus. Jamila rămâne în satul natal, unde locuiește singură și unde devine moașa ținutului și ,,vrăjitoarea” care îndrepta orice boală.

Adem se îndrăgostește de Roxana, o dansatoare care îi vrea doar banii și care îl părăsește imediat ce nu-i mai are. Se înstrăinează de familie și o ignoră, plecând ca un nebun în căutarea fantasmei celei care îi oferea plăcerile materiale ale vieții, și ajungând, bineînțeles, singur și deprimat, să se sinucidă.

Înainte să se ajungă aici, Pembe se îndrăgostește și ea de un alt bărbat. Elias, un chef cu 16 ani mai în vârstă ca ea, cu care începe să se întâlnească pe ascuns, pentru a nu păta ,,onoarea familiei”. Este văzută însă de cumnatul său, Tariq, care îi transmite vestea lui Iskender, fiul cel mai mare al lui Pembe și, până la urmă, noul stâlp al casei.

Orbit de furie, Iskender nu se gândește la sentimentele mamei sale. Nu concepe să înțeleagă că și mama lui este o ființă care are nevoi, care își dorește afecțiune și dragoste. Pentru el contează doar faptul că mama sa a îndrăznit să păteze onoarea familiei și să îl facă de râs în comunitate. Neștiind cum să rezolve lucrurile, își înjunghie mama pe stradă și o omoară.

Este închis pentru crimă și, ironic, lasă în urmă o fată tânără însărcinată, refuzând să-și asume faptele. După 12 ani de carceră, primește vizita fratelui său mai mic, Yunus, care îi dă o veste năucitoare: mama lor trăia, iar Iskender o omorâse de fapt pe mătușa lor, Jamila, sora geamănă aflată în vizită în Londra.

În tot acest timp își dă seama că a greșit enorm și este decis să iasă din închisoare, să îi ceară iertare mamei sale și să devină un om mai bun. Însă, cu șase luni înainte să iasă, mama lui a murit din cauza unui virus, răpindu-i acestuia ultima șansă de împăcare cu familia.

Elif Shafak țese de-a lungul cărții destinele mai multor generații de familii din lumea turcă, reliefând într-o manieră extraordinară valorile, obiceiurile și dramele fiecărui personaj. Este o carte care nu are cum să nu te prindă și, mai ales, nu are cum să nu te cucerească!

Găsești cartea ,,Onoare” de Elif Shafak disponibilă pe Libris.ro, librăria online cu transport gratuit la orice comandă!

Foto: indianexpress.com

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.