vin si carti
Vin și cărți – mixul plăcerii adevărate
January 22, 2017
dinti
De ce nu se spală românii pe dinți?
January 29, 2017

O scurtă istorie a mătăsii

Îmi place mătasea pentru că este moale de parcă te-ar atinge spuma mării. Când pui pe piele o piesă din mătase simți cum ți se face părul de găină. Pentru că îmi place atât de mult am citit câteva ceva și am descoperit că descoperirea acestui material are o latură de poceste. Iată o scurtă incursiune în istoria acestui material magic.

Legendele spun că mătasea a apărut prin anul 2.696 î.Hr, în China. Astfel soția Împăratului Galben, prințesa Leizu, savura o ceașcă de ceai, iar un vierme de mătase a căzut în ceașca ei. Ca să îl scoată din băutură, prințesa a început să desfășoare firul de pe cocon. Astfel a luat naștere sericultura, iar prinșesa Leizu a inventat și războiul de țesut mătase pentru a face haine moi și frumoase.

Timp de aproape 3.000 de ani China a păstrat secretul producerii mătăsii cu sfințenie, iar în toată această perioadă de creșterea viermilor de mătase se ocupau exclusiv femeile. Materialul obținut era atât de prețios încât pentru poporul chinez avea chiar și semnificația unei bacnote de schimb, la fel ca aurul.

Pentru că mătasea se obținea atât de greu, o vreme materialul putea fi purtat doar de împărat și de înalții demnitari, iar ulterior acest drept a fost extins și către alte clase. Pentru că acest material era un secret atât de bine păzit a ajuns să fie exportat în Occident abia în secolul III î. Hr. Astfel a luat naștere ceea ce astăzi poartă numele de drumul Mătăsii.

De atunci europenii nu au ratat șansa de a purta acest material prețios.

Tot europenii, mai precis francezii, au fost cei care au inventat rayon-ul, așa zisa mătase artificială, care venea ca o variantă mai ieftină a mătăsii naturale.

Mătasea avut un drum lung de parcurs și acum nouă ne este mult mai ușor să ne bucurăm de ea, deși la nivel de preț se detașează de alte materiale. Acum cine posedă delicate articole din mătase trebuie să se poarte cu grijă, să le spele la mână și cu apă rece pentru că…este un material altă dată destinat doar celor cu sânge albastru.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.