Sinceritatea e periculoasă
May 27, 2014
Ce înseamnã sã fii cititor european
May 29, 2014

Noi ne-am zbătut. Voi v-ați pișat.

Am fost o mână de oameni care ne-am zbătut pentru alegerile astea. Am scris articole, am încurajat oamenii să meargă la vot și am explicat ce se votează de fapt acum și ce înseamnă Parlamentul European. Conștienți de importanța prezenței la vot și înarmați cu simț civic, nu ne-am lăsat bătuți nici de această dată. Și ori de câte ori rezultatul nu va ieși așa cum trebuie, noi vom continua să votăm. Pentru că e dreptul nostru să ne exprimăm părerea și să contribuim la o schimbare în bine.

Puteam să alegem să plecăm în vacanță în acel week-end, să stăm la ștrand/piscină sau să ieșim la un grătar cu prietenii, așa cum majoritatea românilor au făcut pe 25 mai. Puteam chiar să ne luăm un tricou cu mesaj anti-vot și să facem declarații în presă cum că noi nu am votat și nu o vom face niciodată. Puteam să luăm niște mită de la un partid și să alegem cum ni s-a dictat prin kilu de făină și sticla de ulei primite. Dar am ales să ne informăm corect, să mergem la vot, să nu ne anulăm votul și să convingem și alți cetățeni să voteze. Pentru că am înțeles că dacă nu ne prezentăm la vot sau ni-l anulăm, va câștiga tot partidul de care fugim momentan. Și drept urmare, chiar așa s-a întâmplat. E dreptul nostru să ne exercităm puterea prin vot, fir-ar mama lui de vot! Pentru că dacă v-ar lua cineva acest drept, repede ați mai sări cu gura…

Ați ales să fiți ignoranți cu puterea în mână. Ați ales să stați deoparte și să priviți spectacolul de pe margine. Ați ales să ne lăsați să ne luptăm singuri cu babele care pupă microfoanele, cu moșnegii care îl idolatrizează pe Iliescu și cu inculții care habar n-au ce au presupus alegerile europarlamentare, dar au venit la vot pentru că așa li s-a spus de ”dom primar” sau de ”părintele”. Nu au auzit ei prea bine cum îl cheamă pe ”Împăratul Roșu” care se plimbă cu barca pneumatică și care le promite un trai mai bun, dar ei au votat cu ”Fonta”.

Vă tot plângeți că trăiți într-o țară de căcat. Ei bine, să vă spun o noutate: Țara asta nu e de căcat deloc. Voi sunteți! Pentru că țara asta e a naibii de frumoasă și are potențial, adică exact opusul vostru. Pentru că știți doar să vă plângeți și să arătați cu degetul, dar nu faceți nimic bun pentru a schimba această situație. Pentru că vă plângeți de politicienii români și de cum conduc ei țara, dar alegeți să nu faceți nimic pentru a-i înlătura de la putere. Pentru că nu ei aduc defăimare țării, ci voi, prin neparticipare, ignoranță și acea atitudine de 2 lei care ne râde în nas.

Așa că, înainte să vă mai plângeți de acum, nu uitați că, prin neparticipare la vot sau prin anularea lui, ați ales practic să fiți în acea situație de care vă plângeți. Deci, într-un cuvânt, v-ați pierdut dreptul de a vă plânge în următorii 5 ani, până când vor fi din nou alegerile europarlamentare.

Iar, dacă vă răzgândiți între timp și vreți să alungați definitiv mirosul de căcat, aflați că pe 2 și pe 16 noiembrie 2014 sunt alegeri pentru președinția României. Noi vom vota din nou, așa cum facem de fiecare dată, și sperăm ca până atunci să înțelegeți ce înseamnă alegerile prezidențiale și să nu vă mai pișați pe el de vot.

Sursa foto: huffingtonpost.ca

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

5 Comments

 1. catalin says:

  Felicitări pentru articol. Din păcate ai mare dreptate, dar viitorul nu arată prea bine. Analfabetismul și abandonul școlar sunt în creștere. Viitorii votanți nu au să fie mai educați, ba din contră. Avem mult de muncă în țara asta pentru a dispărea mirosul sus menționat.

 2. Cătălin, așa cum și-au unit ”forțele” unii și nu au mers la vot, eu sunt convinsă că ne putem uni și noi puterile și să schimbăm ceva. Eu una chiar sunt hotărâtă să merg înainte pe această direcție și sunt sigură că mai sunt ca mine destui. Campaniile de educare a populației nu sunt niciodată ușoare, dar, chiar dacă sună clișeistic, împreună chiar putem face o schimbare în bine. Avem voința, puterea, mintea. De ce să nu acționăm?

 3. degeaba says:

  Intr-un fel ai dreptate cu acest articol, dar cand esti pus in fata buletinului de vot iar tu habar nu ai de cine e x-ulescu sau cutar-escu, chiar ca te cam pisi pe el buletin de vot. Motivul principal, zic eu, pentru neprezentarea la vot este pentru simplul fapt ca NU AI CU CINE VOTA sau nu sti, sau esti apolitic. Asa ca, dupa parerea mea, cu oricine ai vota, tot acolo esti. Personal, m-as duce cu cea mai mare placere la vot, doar daca numaratoarea se difuzeaza live online de la toate sectiile de votare (si e o metoda posibila). Pentru ca degeaba ma duc eu sa votez daca baietii si fetele care numara voturile fac parte dintr-un partid… e normal sa falsifici buletine de vot sau sa mituiesti oameni (luand in considerare faptul ca traim intr-o tara in care salariile sunt foarte mici e foarte usor sa mituiesti si nici nu iti trebuie multe resurse).
  Ca sa ma fac si mai inteles, m-am uitat de curiozitate la mai multe videoclipuri online postate de catre candidatii actuali in care ei iti spun cat bine vor face… iar in tot acest timp, ei citesc de pe o foaie sau prompter de langa camera de filmat. Asa ca scuza-ma daca nu am incredere in niste scrisori si niste marionete care stiu sa citeasca in fata camerelor de filmat…
  Hai sa nu cerem inlocuirea tuturor cu altii… hai sa cerem transparenta…

 4. […] Sper să nu fie nevoie să mai zic asta după alegerile […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.