Cine salveaza salvarea?
January 8, 2015
Pe unde ați umblat de Revelion?
January 8, 2015

Je suis Charlie!

Franţa mi-a fost “acasă” timp de şase ani jumate, cu bune şi rele, cu râs şi cu plâns. Azi, după ce-am aflat de tragedia de la sediul Charlie Hebdo din Paris, am un nod imens în gât şi plânsul stă să iasă. Şi totuşi nu iese, doar stă acolo şi mă sufocă.

Este revoltător, este de neconceput, este inimaginabil ca oameni înarmaţi să intre în sediul unui ziar, la 11 şi ceva dimineaţa, şi să împuşte atâtea persoane nevinovate. Şi pentru ce? În numele unei religii? Pentru a răzbuna imaginea “pătată” a unui profet închipuit? Pentru a-i pedepsi pe cei ce-au avut tupeul de a râde de tot şi de orice? Pentru a băga frica în ultimii oameni care nu au ţinut cont de acest stupid “politically correct”!

Sunt alături de francezi şi mi-aş dori să fiu alături de ei şi fizic, într-o piaţă, să afişez o pancartă cu Je suis Charlie. De fapt, mi-aş dori să pot face mai mult. Mi-aş dori să-i pot vâna pe cei ce-au făcut acest lucru abominabil, să-i duc la ghilotină în piaţa publică şi să-i fac exemplu, în aşa fel încât următorii să se gândească de două ori înainte. Mi-aş dori să am puterea de a decreta, în locul conducătorilor Franţei, că toţi cei ce nu se pliază regulilor societăţii laice franceze, toţi cei cărora nu le convine viaţa în această republică, sunt liberi să plece. Dacă aleg să nu o facă şi să încalce legile ţării lor de adopţie, atunci să suporte consecinţele. Toleranţă zero!

Franţa mi-a fost şi mi-a rămas ţară de adopţie timp de şase ani jumate, iar acest lucru mi-e gravat în suflet. La fel e şi cu România, ţara în care am norocul de a mă fi născut şi de a trăi acum. Noroc că suntem prea mari ca să se ia oricine de noi şi prea mici şi lipsiţi de importanţă ca să avem de-a face cu astfel de acţiuni antisociale.

Je suis Charlie! Nous sommes tous Charlie!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.