Iartă-mă că nu te mint!
January 10, 2015
Azi scriu din cafenea!
January 13, 2015

Încotro ne îndreptăm: devenim intoleranți sau toleranți?

Sau devenim intoleranți prin libertatea de exprimare?

Chiar mă miram, acum câteva zile, cum s-a încheiat 2014 fără conflicte în fâșia Gaza sau în oricare alt loc din lume, cunoscut pentru aprindere. Nu știu dacă ați observat, dar a devenit un „obicei” ca de sărbătorile de iarnă (ca să fim politically correct), undeva în lume cineva să aibă ceva de împărțit cu…altcineva. Și asta la scară mare.

 

Așa că nu pot să spun că m-a mirat ceea ce s-a întâmplat în Franța. Că într-o măsura nu mă așteptam să aibă loc chiar în Franța, dar pe de altă parte este clar că Franța se confruntă în ultimii ani cu o tendință de intoleranță și aceia care manifestă pornire intolerantă nu sunt la origine francezi , ci imigranți sau provin din generații de imigranți în Franța.

 

Însă este trist faptul că, probabil involuntar, în numele libertății – și mă refer aici la ambele <<tabere>> – se încurajează o atitudine intolerantă. Citiți încă o dată cele de mai sus, dacă considerați că încerc să scuz replica sângeroasă la caricaturi.

 

Multe state auto-intitulate tolerante au început să-și schimbe mentalitatea odată cu deschiderea granițelor și  lărgirea Uniunii Europene. Haideți să ne mai amintim de istorie – deși și aici trebuie să analizăm evenimentele atât prin prisma câștigătorilor, cât și a învinșilor, dacă dorim să fim cu adevărat toleranți – : au fost cruciadele războaie religioase sau conflicte cu aspect de colonizare a unor regiuni din orientul apropiat?  Au fost justificate intervențiile armate în Afganistan, au fost lupte pentru libertate în Kosovo, în Afganistan sau doar invazii mascate pentru petrol și alte strategii încă neștiute nouă?

 

Până la urmă, lăsând la o parte apelativul de <<creștin>> sau <<musulman>>, suntem  cu toții oameni  și ar trebui să încercăm să ne înțelegem.

Știu că este greu să renunțăm la niște clișee, la prejudecăți, să acceptăm că nu suntem perfecți așa cum poate credem, să acceptăm că și alții au dreptate și să nu ne transformăm în judecători dacă nu vrem să fim și noi judecați la rândul nostru, dar….nu este imposibil. Trebuie doar să ne gândim dacă nouă ne –ar conveni să fim judecați sau condamnați/ironizați pentru convingerile noastre. Din nou, mă refer la ambele părți din actualul conflict.

 

 

Share
Nancy Samargiu
Nancy Samargiu
Lumea din detalii. Detaliile din oameni. Dacă vrem să schimbăm ceva, să privim întâi în noi. Scriu despre ce simt, văd sau mă provoacă: societate, hobby-uri, origini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.