poveste-despre-gătit
Povestea mea despre gătit
October 5, 2017
Ziua Părinților este astăzi și mereu
October 10, 2017

Hygge – reţeta daneză a fericirii

Octombrie e luna în care ne amintim de păturicile acelea pufoase, e luna în care popasul pe canapea devine obligatoriu, e luna în care scoatem la iveală ceaşca cea mai frumoasă pentru a ne încălzi dimineţile sau amiezile cu un ceai fierbinte.

Până de curând nu ştiam să definesc această stare specială pe care mi-o dă luna octombrie. Până când am primit în dar o carte: Mica enciclopedie Hygge – reţeta daneză a fericirii. Cartea este scrisă de Meik Wiking, cercetător la Institutul de Cercetare a Fericirii din Copenhaga. Vă vine să credeţi că cineva poate avea un job prin care să cerceteze de unde vine fericirea oamenilor şi care este gradul de fericire al semenilor lui?

Dacă tot am ajuns aici, există un grafic care măsoară în procente din ce îşi extrag fericirea oamenii. În urma unui studiu eefectuat pe un grup de 909 femei din Texas, s-a aflat următoarele:

Pe primul loc sunt relaţiile intime, urmate de socializarea după serviciu, , masa, relaxarea şi prânzul fiind de asemenea pe primele locuri. Gospodăria, îngrijirea copiilor şi serviciul sunt pe ultimele locuri ca şi surse de fericire.

Cu ce asociază însă danezii conceptul de hygge?

Pe primul loc stau băuturile fierbinţi (ceea ce e de înţeles cumva pentru că la ei clima este destul de răcoroasă), pe al doilea loc sunt lumânările urmate de şeminee, Crăciunul şi jocurile de societate. Pe ultimele locuri sunt jocurile pe calculator, sportul şi facebook. Ceea ce nu este surprinzător având în vedere că hygge este în primul rând despre relaţii umane, despre contactul între oameni dar şi despre prietenie, despre confort atât fizic cât şi psihic.

Cartea analizează pe rând aceste activităţi asociate cu conceptul hygge, care de fapt este un stil de viaţă. Găsim astfel capitole despre lumină, socializare, mâncare şi băutură, îmbrăcăminte, acasă (căminul văzut ca sursa a stării de bine), trucuri pentru o stare hygge fără cheltuială exagerată, Crăciunul ca sursă de fericire şi multe altele. Deşi eu asociez această stare cu vremea rece, există şi un capitol despre hygge de vară.

Tuturor ne place să ne înconjurăm de lucruri frumoase, să avem în casă sau la birou elemente de decor care să ne aducă bucurie, să poarte cu ele amintiri sau să ne atragă pur şi simplu privirea atunci când vrem să ne liniştim gândurile. Totuşi aceste lucruri nu trebuie să ne copleşească ca număr, nu trebuie să fie de lux pentru a ne aduce bucurie. Câteva perne frumos decorate, o pătură călduroasă, câteva lumânări (nu neapărat aromate), mici obiecte ce poartă în ele aminitirile unor momente plăcute.

Cartea se găseşte la Editura Litera şi o recomand cu căldură tuturor ce doresc să îşi ofere câteva clipe de răsfăţ, de stare de bine, de căldură sufletească. E o carte de avut în casă, la îndemână, de răsfoit atunci când starea sufletească o ia la vale şi ochii vor să se delecteze cu ceva frumos. Fotografiile din carte sunt menite să încânte ochii şi să trezească în cititor acea stare de bine, de acasă. de regăsirea a bucuriei în lucrurile simple şi aflate la îndemâna oricui.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.