Ești o amazoană?
January 28, 2014
Azi NU
January 29, 2014

Despre biserică, credință și ce a mai rămas din ele

Citesc și mă minunez cum, într-o țară cu oameni cu scaun la cap, statul se hotărăște să dea 400 de milioane de euro pentru construcția unei catedrale. Adică cam câți bani i-ar fi suficient statutului să renoveze x sute de școli, grădinițe sau zeci de spitale.

Citesc și mă minunez cum, într-o țară cu 98% populație ortodoxă, biserica se hotărăște să dea o mică comunitate în judecată pentru că nu a fost de acord să se construiască încă o biserică pe un maidan liber din fața blocului.

Citesc și mă minunez cum din banii strânși de către stat de la oameni, se aruncă fără nici un pic de jenă pentru construcțiile a zeci și sute de biserici într-o țară în care aceste instituții nu mai reprezintă demult ceea ce ar fi trebuit să însemne.

Popa vine cu ajunul, dejunul, răsjunul cu mâna întinsă după bani, oamenii avizi de iertare aruncă cu bani în cutia milei, fără să se gândească că, același gest, ar putea salva zeci de vieți, cu achiziția unui simplu aparat într-un spital. Sau ar putea clădi mii de vieți, cu investiția în săli de clasă în care să nu bată vântul și clase de grădiniță unde copii nu stau burdujiți.

Mă mir, pentru că trec zilnic pe lângă ele, cum aceste biserici își înalță nesimțit turlele aurite, picturile ostentative, boxele asurzitoare către o populație împovărată de o conducere ticăloasă.

Eu mă revolt, mă declar ateu, voi ce aveți de gând să faceți?! Vă mai inspiră credință mercedesurile parcate în spatele bisericilor, crucile de aur și fariseismul unei slujbe oficiate de un funcționar al statutului?! Mie îmi miroase a business de succes, pe naivitatea oamenilor.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.