Mai puține cuvinte, mai multă dragoste
May 19, 2014
Tu știi ce înseamnă de fapt alegerile europarlamentare?
May 20, 2014

Delăsarea ucide!

Auzim de nenumărate ori propoziția: “Nu am timp!” și o asociem cu diverse activități pe care ne-am fi dorit să le facem, dar nu am apucat. Nu am timp să merg la sală, nu am timp să citesc cartea pe care tocmai mi-am cumpărat-o, nu am timp să merg la teatru, nu am timp să mă văd cu prietenii și variațiile pe această temă a lipsei de timp, pot continua la infinit. Dintre toate acestea, cel mai grav mi se pare că nu ne mai facem timp pentru noi și nu pentru a merge la un salon, ci pentru a ajunge la medic.

Suntem femei educate, informate și suntem conștiente că ar trebui să facem tot posibilul să nu ajungem la medic doar atunci când avem cu adevărată nevoie, ci pentru simple analize de rutină. Cu toate știm că este infinit mai bine să prevenim decât să tratăm, însă, de multe ori, amânăm, timpul trece tăcut și noi tot nu am ajuns la analizele de rutină, deși ne-am propus de multe ori să o facem.

Să spunem că o carie sau o lipsă de vitamine în organism nu sunt așa grave și se pot trata cu ușurință, dar ce facem când este vorba de ceva mult mai grav? Știați că există o statistică îngrijorătoare privind femeile din România și că nu mai puțin de 6 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin? Ba mai mult, potrivit datelor statistice furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, rata mortalității prin cancerul de col uterin în România este de 2 – 2,7 ori mai mare decât în majoritatea țărilor Europei Centrale și de Est, fiind de 6,3 ori mai mare decât media țărilor U.E.

Nu aș dori să continui să scriu despre lucruri triste, cum ar fi simptomele acestei boli, alte statistici naționale ori internaționale sau despre principalele cauze. La un simplu search pe Google vei descoperi toate aceste informații sau chiar și mai multe. Ceea ce aș dori eu să realizez prin intermediul acestui articol este să reamintesc femeilor tinere și ocupate, să-și facă timp să se îngrijească și, mai ales, să meargă la medic pentru analizele de rutină.

În fază incipientă, această boală nu poate fi descoperită decât printr-un test Papanicolau. Ce ar trebui să știți despre această procedură, în cazul în care nu ați aflat deja? Este un test simplu, rapid și nedureros și constă în prelevarea de celule de la nivelul colului uterin, celule menite a fi analizate la microscop de către specialiști. Acest test ar trebui făcut o dată pe an și aici voi adăuga o altă statistică tristă pentru a vă impulsiona să vă faceți timp pentru un control: aproape 60% din femeile diagnosticate cu cancer de col uterin nu au efectuat Testul Papanicolau în ultimii 5 ani de la diagnostic.

De multe ori când vine vorba de campanii dedicate prevenției cancerului de col uterin ori cancerului mamar, acestea sunt, în general, campanii de informare, pentru că într-adevăr lipsa de informare poate ucide, dar v-ați gândit vreodată că și delăsarea poate face exact același lucru? “Nu am timp” are o cu totul altă valoare când vine vorba de sănătatea noastră și de prevenția bolilor cu adevărat grave.

Ce rost are să suferim când putem preveni cele mai grave boli prin câteva vizite anuale la medic și câteva investigații simple precum testul Papanicolau de care vă povesteam mai sus. Eu am ales să nu fiu una dintre femeile care, din lipsă de informare sau din lipsă de timp pentru ele însele, ajung să se îmbolnăvească. De aceea m-am alăturat campaniei Centrului Medis și vă invit și pe voi să o faceți, nu doar pentru voi personal, ci și pentru mamele, prietenele, surorile ori colegele pe care vi le doriți sănătoase, alături de voi, în fiecare zi.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.