SPA pentru suflet
October 15, 2017
Bărbații-caută-sfaturi-despre-femei
Bărbații caută sfaturi despre femei – le dăm o mână de ajutor?
October 22, 2017

De vorbă cu bastarda Istanbulului despre genocid

bastarda-istanbulului-elif-shafak

Într-o zi senină de vară a ajuns la mine o minunată carte scrisă de Elif Shafak – Bastarda Istanbului. Recunosc am primit recomandări călduroase din partea prietenelor cititoare și de asemenea citisem anterior și alte romane scrise de ea. Andreea a scris două recenzii despre Onoare și Cele patruzeci de legi ale iubirii, cărți pe care de asemenea le recomand cu dragă inimă.

Titlul cărții este unul destul de controversat aș spune și așa cum veți putea afla aceasta este o carte care a stârnit multe controverse în Turcia. Autoarea a fost dată în judecată pentru afirmațiile scrise în carte, însă în urma audierilor a fost exonerată. Ce este drept nu știam nicio informație legată despre genocidul armean și evidenta mușamalizare a turcilor. Totuși sunt de părere că a existat o prezentare obiectivă, o opinie sinceră și expusă într-o manieră elegantă.

Bastarda Istanbulului are în centrul acțiunii povestea a două tinere – Asya si Armanoush (Amy), care trăiesc în doua lumi complet diferite și a căror poveste totuși se leagă într-un fir de poveste plin de intrigă și adevăruri mai puțin plăcute.

La începutul cărții suntem introduși în povestea unei tinere rebele și plină de patos din Turcia pe nume  Zeliha, care încearcă să facă un avort. Datorită unei frici interioare, avortul nu are loc și așa ia naștere „bastarda Istanbulului”, un copil nevinovat și puțin dorit. Ulterior facem cunoștință cu tânăra Asya, o tânără rebelă asemeni mamei ei, maturizată prea devreme de această etichetă nedorită, însă oferită gratuit de societate. Asya locuiește într-o casă cu patru generații de femei, pline de viață, tradiții, obiceiuri și mai ales atitudini diferite. Bărbații au părăsit demult această casă, fiind urmăriți de un aparent blestem crunt.

În celălalt capăt al lumii, în America, facem cunoștință cu Armanoush sau Amy, o fată frumoasă, inteligentă și divizată între doi părinți de culturi total diferite: mama americancă înrăită și tatăl aremean cu familie tradițională. Povara celor două lumi și a celor doua culturi total diferite își spune cuvântul, iar tânăra Amy se vede pusă în fața unei crize atât culturale cât și de identitate. Divizată între cele două lumi decide să plece în Turcia pentru a afla mai multe despre trecutul armenilor. Pentru a vă trezi curiozitatea, tatăl vitreg al lui Amy este nimeni altul decât unchiul tineri noastre Asya. Fiind ultimul bărbat din familie acesta este izgonit în America pentru a scăpa de așa zisul „blestem”.

Așadar, aici povestea celor două tinere începe să se întrepătrundă într-un mod extrem de natural dar și în același timp palpitant. Într-un șir scurt de evenimente sunt elucidate mistere și de ce aceste două fete au mai multe în comun decât un tată. Ele își descoperă o punte de legătură între cele două culturi.

Ce mi-a plăcut la această carte

Mi-a plăcut enorm felul în care a fost explicată soluția pentru cele două tabere și o voi cita aici „…unii armeni din diaspora nu vor ca turcii să recunoască vreodată genocidul. Dacă ar face-o, le-ar tăia craca de sub picioare și ar distruge cea mai puternică legătură care ne unește. Așa cum turcii au obiceiul să ne nege nedreptățile comise, armenii au obiceiul să savureze coconul victimizării. Se pare că există de ambele părți niște obiceiuri vechi care trebuie schimbate.

De asemenea, am savurat pe deplin povestea țesută cu iscusință de autoare, am suspinat și m-am bucurat alături de cele două tinere.

În concluzie, vă recomand Bastarda Istanbulului pentru bogăția culturală a conținutului și mai ales pentru lecțiile de viață pe care le poți lua de aici. Aștept părerile voastre și evident vă urez spor la citit.

 

Imagine: libris.ro

Share
Alina Munteanu
Alina Munteanu
Sunt Alina, o femeie cu multe incertitudini, vegetarian convins cu o poftă avidă de cunoaștere. În viața profesională sunt om de marketing, iar în timpul liber scriu, citesc și fac planuri de călătorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.