Azi îmi fac părul creț
January 10, 2013
Râde ciob de oală spartă
January 11, 2013

De ce ne trebuie atâta mâncare de Sărbători?


Expresia ”Masă îmbelșugată” nu are neapărat un sens bun, în opinia mea. Suntem obișnuiți din familie să umplem masa și frigiderul cu multă mâncare grea, din care reușim să mâncăm doar un sfert, maxim jumătate. Ai mei nici nu au vrut să audă când le-am propus un Crăciun cu mai puțină mâncare. ”Nu, dom`le, tre să fie acolo mâncare la greu”. Și te mai miri de ce farmaciile și spitalele sunt pline după Sărbători.

Mă uitam la toată lumea din supermarket venită cu lista de acasă, care cumpăra cam aceleași lucruri generale de Sărbători, la rudele fixate pe ideea de ”mâncare multă” și la frigiderul ticsit de lucruri. Sărbătorile sunt atât de frumoase … de ce trebuie să le stricăm frumusețea muncind trei zile pentru curățenie și mâncare, stând în casă și mâncând câteva zile și apoi recuperându-ne de oboseală alte câteva zile?

Unul dintre primele șocuri culturale l-am avut în 1996, în Franța. Pentru seara de Crăciun, familia la care mersesem în vizită invitase mai multă lume. Mai erau doar câteva ore până la venirea invitaților și femeia aia nu făcuse nimic. În schimb, o femeie a venit și i-a făcut curățenie în casă, apoi, aproape de ora sosirii invitaților, au venit platourile cu mâncare de la catering. Și când spun mâncare, nu mă refer la sarmale, răcituri și alte mâncăruri grele. Erau platouri cu fructe de mare și brânzeturi frumos aranjate pentru masa de Crăciun. Iar singura grijă a acelei femei de Crăciun era să arate ea bine pentru invitații ei.

De ce nu putem trece și noi peste mentalitatea de a găti până umplem la refuz frigiderul și de a munci încontinuu câteva zile? Nu ne putem rezuma la o masă ușoară, un pahar de vin bun, un brad frumos și o gașcă de prieteni faini?

Sursa foto: blog.gadgettown.com

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

3 Comments

 1. Carmen Gherca says:

  Andreea, asa este la noi la romani. Sa avem pe masa cat mai multe bucate de-ale noastre… toba, carnati, fripturi, cozonaci.. asta este traditia.
  Cred ca important este sa reusim sa realizam un echilibru intre toate: traditie, musafiri, prieteni, casa curata si gazda eleganta si primitoare.

 2. Eliza says:

  Hahah, aceeaşi discuţie am avut-o eu cu mama când m-am dus acasă de sărbători. Muncea săraca zile la rând, pentru a pregăti cât mai multe feluri de mâncare. Şi o făcea din dragoste pentru mine şi bunica, dar până la urmă s-a convins că ne descurcăm şi cu un fel secundar şi o bucată bună de prăjitură. Important e că suntem împreună.

 3. Catalina says:

  cred că spre spre asta se merge…sărbători mai simple, cu prieteni și liniște, noi oricum nu mai gătim atâtea feluri ca mamele noastre, parte și pentru că nu avem timp…mie dacă nu-mi miroase a sarmale și cozonac de Crăciun, ceva lipsește 😀 asta nu înseamnă că trebuie să mănânc 25 de sarmale și un cozonac întreg. cred că la noi problema e cantitatea :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.