La răsărit de Eden, o carte tulburătoare despre părinți și copii
September 26, 2017
cosuri cadou craciun
5 lucruri pe care le poți pune în celebrele coșuri cadou de Crăciun
September 29, 2017

Cum să îți alegi parfumul

Când mirosim o anumită aromă, o asociem involuntar cu o amintire, o imagine ne vine în minte, un cuvânt, sau un chip drag. Iată de ce, încă din cele mai vechi timpuri, parfumul a jucat un rol deosebit de important în societate. I s-au atribuit conotații religioase, putere de seducție, ba chiar și puteri supranaturale, iar azi arta parfumeriei continuă să existe, fiind în continuă expansiune.

Lumea a evouat, iar parfumeria a devenit un gigant care se supune, desigur, regulilor marketingului, așa că este normal să te simți puțin pierdută atunci când te uiți în jur și ești asaltată de fel de fel de arome. Reclamele de la televizor îți spun să cumperi parfumul X, revistele jură că parfumul Y este cel mai grozav pe care l-ai mirosit vreodată, iar vânzătoarele din marile magazine îți prezintă parfumul Z ca fiind nemaivăzut și nemaiîntâlnit. Tu o să te uiți la toate aceste lucruri cu scepticism, sau poate cu speranță, gândindu-te că ai găsit ALESUL, parfumul semnătură, și vei pleca acasă cu sticla frumos colorată, dar care parcă nu te reprezintă 100%.

Vreau să te ajut, să îți fiu călăuză pe drumul acesta al miresmelor, așa că te invit să citelti mai jos cîteva sfaturi utile:

  1. Acordă-ți timp pentru a testa pe indelete. Poate că atunci când ești într-o parfumerie și totul în jur pare extrem de atrăgător, aerul este încărcat de arome îmbietoare și tocmai ai testat un parfum care ți se pare grozav o să îți vină să îl cumperi de îndată. Te sfătuiesc să nu o faci. Un parfum are nevoie de timp să își dezvăluie secretele. Este posibil să te cucerească notele de vârf, dar să îți displacă notele de bază, așa că ai răbdare cu parfumul pe care ai în plan să îl achiziționezi. Cere o mostră pentru acasă și testează-l de mai multe ori, după duș, la temperaturi diferite ale mediului ambiental, pentru a vedea cum se dezvoltă. Ține cont că un parfum va mirosi diferit dacă va fi aplicat prin pulverizare, față de aplicarea prin tapotare.
  2. Nu cumpăra un parfum care miroase bine pe prietena/mama/sora ta. Suntem diferite, iar parfumurile vor mirosi cu totul altfel pe pielea ta față de pielea ator femei. Ești unică și la fel trebuie să fie și parfumul pe care îl porți.
  3. Pulverizează întotdeauna pe piele. Pentru a se dezvolta corespunzător, un parfum are nevoie de… pielea ta. Nu folosi parfumul pe haine fiindcă le poate păta și nici pe păr pentru că îl vei usca excesiv. Ține minte totuși să nu te parfumezi înainte de expunerea la razele UV pentu că există riscul unor arsuri.
  4. Nu confunda persistența cu siajul. Un parfum poate să persiste pe piele chiar și peste 12 ore, și cu toate acestea să nu fie simțit de cei din jur. Să îți explic de ce. Concentrația cea mai mare o are extractul de parfum. Acesta este mai uleios și va rezista multe ore pe pielea ta. Totuși, din pricina densității, este posibil să nu radieze la mai mult de o lungime de braț. Apa de parfum are o concentrație mai mică decât extractul și va radia mai puternic în jur, moleculele de parfum dispersându-se mai mult. Apele de toaletă și de colonie au cea mai slabă cpncentrație, însă radiază destul de puternic pentru un timp scurt. Extractul de parfum este gândit a fi folsit împreună cu apa de toaletă, pentru a obține o aromă multifațetată.
  5. Extractul, apa de parfum și apa de toaletă pot mirosi destul de diferit, chiar dacă poartă același nume. Toate aceste variante exploatează o anumită notă, sau un acord diferit și de aceea este bine să le testezi pe toate înainte de a alege ce ți se potrivește. Extractul de parfum este exact ceea ce a avut în minte parfumierul, pe când variantele diluate sunt variațiuni ale temei originale.
  6. Bunele maniere spun că doar cei care îți sunt apropiați ar trebui să îți simtă parfumul. Nu este tocmai de bun gust să lași o dâră parfumată după tine, sau să porți la birou un parfum care să umple încăperea.
  7. Ai curaj să explorezi parfumurile de nișă. Dacă în parfumeriile obișnuite, precum Sephora, Marrionnaud sau Douglas nu ai găsit ceva care să ți se potrivească 100%, vizitează o parfumerie de nișă, precum Elysee, Beautik sau Madison. Vei găsi acolo creații cu adevărat deosebite care nu țin deloc cont de tendințele vremii, ci sunt create din dragoste pentru arta parfumeriei. De asemenea, acolo o să găsești persoane capabile să te consilieze cu răbdare și dăruire.

În final, pot să subliniez doar atât: fii tu însăți, poartă ce ți se potrivește și răsfață-te cu fiecare ocazie. Știi bine că meriți!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.