bebe-vaccinat
Vaccinarea copilului NU este o decizie personală
September 23, 2016
Duminica ta de răsfăț
October 2, 2016

Cum s-a auzit Belva prima dată la radio

După cum deja știți, iar dacă nu știați aflați acum, Belva este de astăzi și la radio. Și nu oriunde, ci pe 105 FM, mai exact la Viva FM Iași, în fiecare vineri de la ora 13.00.

 
Alina Cojocaru și Andreea Ignat, gazdele emisiunii, colaborează de 6 ani în blogul colectiv pe care îl citiți chiar acum. Experiențele și întâmplările prin care au trecut împreună în toți acești ani au dus la o prietenie frumoasă între ele. Ambele fiind realizatoare de emisiuni la Viva FM, în intervale orare diferite, au decis să își unească forțele și cunoștințele în același interval orar și să discute, rațional, cu invitați variați, despre diferite teme de interes și de actualitate într-o emisiune ce se numește BelvaRațiuni.

 
Cum prima emisiune tocmai s-a încheiat, am decis să vă povestesc despre cum s-a auzit, pentru prima dată, Belva la radio, pe 105 FM la Viva FM Iași și totodată să le ofer prietenelor mele vedete (cum îmi place mie să le alint) un feed-back obiectiv.

 
Ele au declarat în direct că au mari emoții. Cu siguranță au fost, dar părerea mea e că au fost constructive și că adrenalina live-ului a contribuit la modul obiectiv și serios de a trata subiectul zilei. Care a fost acesta? Ei bine, Alina și Andreea au vorbit despre un fenomen ce stârnește discuții aprinse și în contradictoriu între multe tabere de părinți și medici: vaccinarea copiilor și legătura vaccinării cu autismul.

 
Pornind de la statistici și informații din surse verificate, belvele au discutat mai întâi cu doamna doctor Liliana Barbacariu, medic primar medicină de familie, cadru didactic universitar și Președinte la Asociația Română de Educație Pediatrică.

 
Doamna doctor a subliniat faptul că în ultimii 5 ani a crescut numărul părinților care au refuzat vaccinarea copiilor lor cu vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă). Deciziile acestor părinți au fost bazate pe tot felul de informatii care au dus la controverse și la temeri cu privire la reacțiile adverse pe care le are acest vaccin asupra copiilor, mai exact la autism.

 
Mulți părinți trăiesc în continuare cu teama că între autism și vaccinarea copiilor conform schemei programului național obligatoriu de vaccinare există o legătură strânsă. În cea mai mare parte totul se bazează pe un studiu publicat de un medic din Statele Unite ale Americii, care ulterior și-a pierdut licența de practicare a medicinei, studiu care s-a dovedit a fi fals și care a fost retras de pe piață. Dar impactul negativ pe care l-a generat a dat naștere unui număr mare de controverse cu privire la legătura între vaccinare și autism, iar taberele cu păreri diferite au pornit un război, în mod special în mediul on line.

 
La rândul dumneaei, doamna doctor s-a informat și a citit materiale din diferite surse și e de acord că pe măsură ce citim materiale ce susțin această teorie, fiecare din noi este afectat de ceea ce vede, cazurile dramatice prezentate având un impact negativ asupra oricărui cititor. Este firesc să reacționăm astfel, însă vocea rațiunii ar trebui să ne determine să căutăm și dovezi care să susțină tot ceea ce citim. Este extrem de important să ne informăm, dar la fel de important este ca sursele pe care le consultăm să fie verificate și de încredere.

 
În ceea ce privește recomandarea de a fi vaccinați toți copiii, domana doctor Liliana Barbacariu este de părere că decizia de vaccinare trebuie să pornească de la evaluarea individuală a fiecărui copil în funcție de starea lui de sănătate și trebuie analizate în mod obiectiv riscurile și beneficiile vaccinării. Asta pentru că există și copii la care vaccinarea nu este indicată, datorită unor afecțiuni pe care aceștia le prezintă, iar protecția lor va fi infuențată de efectul de grup, grup format din copii ce au fost deja imunizați.

 
Belvele Alina și Andreea au continuat discuțiile pe acest subiect, aducând în atenția ascultătorilor date cu privire la autism și ce înseamnă de fapt această tulburare. Mai exact, autismul este definit ca fiind o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologică şi este considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei.

 
Pentru mai multe detalii, în studioul Viva FM a fost invitată doamna Carmen Ghercă, mama unui băiat cu autism și președinte al Asociației Naționale pentru Copii și Adulți cu Autism din România.

Invitata lor s-a declarat ca fiind pro vaccinare, având în vedere că este mama a doi băieți, cu vârste de 12 ani, respectiv 20 de ani. După ce băiatul cel mare al doamnei a fost diagnosticat cu autism, au urmat studii aprofundate efectuate de aceasta, discuții cu medici din afara țării și chiar urmarea unui curs de formator. Din toate acestea a aflat că nu sunt cunoscute cauzele autismului.

 
Ele sunt de natură genetică și de mulți ani cercetarile se focusează pe studii ce au ca scop descoperirea complexului de gene care face ca autismul să se declanșeze. Chiar și un medic român, pe nume Sergiu Pașca, face parte dintr-o echipă de cercetători ai Universității din Stanford ce lucrează în acest domeniu.

 
Tocmai pentru că autismul are cauze genetice, doamna Carmen Ghercă a subliniat importanța conștientizării de către părinți a faptului că nu ei sunt de vină pentru manifestarea acestei tulburări la copiii lor. Ceea ce pot face însă părinții pentru copii este să le ofere sprijin și atenție în așa fel încât să îi observe cât mai bine. Părinții pot să le ceară medicilor de familie să le aplice copiilor un chestionar specific, ce are rolul de a descoperi din timp diverse manifestări ce ar putea ridica semne de întrebare.

 
Având în vedere faptul că autismul nu se manifestă decât după vârsta de 18 luni a copilului, începând cu acest termen copilul trebuie observat în legătură cu anumite reacții. Pentru copiii diagnosticați este foarte important ca terapia să înceapă cât mai devreme.

 
Doamna Carmen Ghercă, având o experiență vastă în a lucra cu copiii cu autism a schițat câteva aspecte ce pot fi urmărite de părinți la copiii lor, începând cu vârsta de 18 luni spre 24 luni, când se manifestă primele semne ale unei astfel de tulburări.

Lipsa limbajului verbal – copilul comunică în alt mod,
Stereotipii – cum ar fi dependența de o rutină anume și reacții nu tocmai prietenoase atunci când copilul este scos din acea rutină,
Lipsa dorinței de socializare – nu caută compania celorlalți copii,
Modul în care se joacă – în cazul băieților, de exemplu, când se joacă cu o mașinuță, nu o împinge ci îi rotește roțile.

 
În concluzie, legătura dintre autism și vaccinare nu există, sau cel puțin cercetătorii nu au găsit dovezi în sensul acesta.

 
Ca o curiozitate pe care invitata emisiunii BelvaRațiuni a împărtășit-o cu ascultătorii ar fi faptul că în urmă cu câțiva ani, japonezii au renunțat la vaccinarea copiilor lor cu vaccinul ROR pentru că se temeau de apariția unei reacții adverse cum ar fi meningita. Dar în ciuda renunțării la acest vaccin cazurile de copii diagnosticați cu autism au fost în continuă creștere. Prin urmare legătura între cele două nu există.

 
Pe doamna Carmen Ghercă, președinte al Asociației Naționale pentru Copii și Adulți cu Autism din România, o puteți găsi accesând www.ancaar-iasi.ro unde puteți descoperi și alte informații de interes cu privire la terapii și activități ale asociației ce vin în sprijinul copiilor diagnosticați cu autism.

 
Recomandarea este ca decizia cu privire la vaccinare să fie luată după analizarea fiecărui copil în parte de către medici și specialiști, iar aceasta trebuie foarte bine argumentată și documentată din surse sigure și verificate.

 
Așa cum Belva v-a obișnuit pe blog prin articolele pe care vi le prezintă, și în eter au fost oferite informații argumentate, din puncte de vedere diferite în așa fel încât decizia cu privire la ce este mai bine pentru voi și cei dragi vouă să vă aparțină, având la îndemână părerile unor oameni avizați, specialiști îndiverse domenii și concluzii raționale din cadrul emisiunii radio BelvaRațiuni.

 
Așadar în fiecare vineri, de la ora 13:00, BelvaRațiuni– emisiunea cu discuții generoase despre subiecte serioase, vă așteaptă pe 105 FM doar la Viva FM. Fiți pe recepție!

 

Sursa foto: vivafmiasi.ro

Share
Irina Butnaru
Irina Butnaru
O zgubilitică ce își pavează drumul prin viață cu intenții bune și zâmbete. Cam asta sunt eu. Împăciuitoare de cele mai multe ori și revoltată de nedreptăți atunci când le constat. Simt că tinerețea e o stare de spirit și nu are legătură cu vârsta, iar atunci când contextul permite, condimentez totul cu năstrușnicii și naivitate de copil. Sunt convinsă că totul se întâmplă cu un motiv și la momentul potrivit. Mereu în căutarea echilibrului și a soarelui de dincolo de nori, mă încăpățânez să văd partea pozitivă a oamenilor sau a situațiilor ce par a fi doar negative.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.