Scuzați, vi s-a aprins ceva: Călcâiul!
October 30, 2017
O zi din viața de mamă la care am visat doi ani de zile
November 11, 2017

Cum m-am împrietenit cu pompa de sân (P)

pompa-san-spectra-electrica

Imaginați-vă scenariul următor: mamă semi-depresivă ajunsă acasă după a doua operație de cezariană, doi copii, cel mare având un an jumătate, cu dorința de a alăpta, dar foarte speriată de noutatea procesului și având impresia că tot Universul tocmai i s-a prăbușit în cap.

Cam așa arătam eu în primele două săptămâni de după ieșirea din maternitate, iar pompa de sân manuală care părea că mă privește semeață de pe masa bucătariei era inamicul meu numărul unu pentru că efectiv nu mai aveam energia să o și folosesc, deși mi se recomandase pomparea pentru a stimula sânii să producă mai mult.

Recunosc că nu prea m-a încântat vreodată ideea de pompă de sân și nici nu m-am simțit prea confortabil să o folosesc pe cea pe care o aveam deja. Percepeam întregul proces ca pe o mare pierdere de vreme și, inițial, a fost și dureros. Pompa de sân manuală o aveam de pe vremea când prima fetiță era nou-născută, iar eu încercam să-mi salvez lactația neavând-o fizic lângă mine în prima ei lună de viață. Din păcate, acea pompă nu prea m-a ajutat atunci, de aici și neîncrederea mea în ele.

Nu m-am gândit că m-aș putea împrieteni cu o pompă de sân până nu am încercat pompa de sân electrică 9+ de la Spectra. E adevărat că alte pompe de sân nu am mai testat, deci nu pot decât să fac o comparație între varianta manuală și cea electrică, însă pompa Spectra m-a făcut să realizez că se poate să mă îndepărtez de casă pentru o oră/două, fără bebe la purtător.

Pentru mine startul în alăptare a fost dificil din cauza temerilor de tot felul de la celebrul nu am lapte până la bebe nu se satură și nu ia în greutate.

De aceea, după ce am scos pompa de sân Spectra din cutie și am pus-o în funcțiune, am văzut laptele curgând de la sân și cumva acest lucru m-a liniștit și mi-a demonstrat mie însămi că am cu ce să-mi hrănesc bebelușul. Știu teoria conform căreia nu are relevanță câți mililitri de lapte scoți cu pompa pentru că acesta se produce oricum la cerere atunci când bebelușul suge, dar pentru mine a fost liniștitor și relaxant să văd efectiv că am cu ce.

Lăsând deoparte faptul că pompa Spectra și-a făcut treaba, iată de ce spun în titlu că ne-am împrietenit pe cel puțin doi ani de acum încolo:

Este mică și portabilă. Îmi place foarte mult că are autonomie de cel puțin două ore și încape în poșetă. Eu nu am folosit-o în deplasare până acum, dar acest lucru poate fi util pentru o mămică foarte activă sau nevoită să se întoarcă la job. Pe mine m-a ținut în priză fetița de un an jumătate și au fost momente în care cu pompa atașată la sân a trebuit să fug după ea prin casă să o dau jos de pe câte un scaun ori de pe scări.

Are 10 trepte de reglare a vacuumului pentru extragerea laptelui. Eu m-am simțit confortabil cu ultimul nivel. Ideea e aceeași ca și la atașarea bebelușului, să nu doară atunci când pompa extrage laptele.

Are un modul de masaj al sânului pentru stimularea lactației. Cu doi copii și mereu în alertă, uneori mai sar cu grație și peste câte un duș, deci nici vorbă de a avea timp și energie pentru masarea sânilor. Ei, uite că pompa asta m-a ajutat și în această privință. Pentru mine a venit ca un bonus.

Este silențioasă. Am folosit-o cu succes în aceeași încăpere în care dormeau fetele la prânz.

Se asamblează destul de repede și ușor, ceea ce pentru mine este vital în acest moment.

Poate fi folosită atât pe ambii sâni simultan, cât și pe un singur sân. Cum eu una sunt mereu în criză de timp, vă dați seama ce am ales. Într-una din seri, fetița cea mare văzând că umplu biberoanele surioarei, și-a adus și ea biberonul și a încercat să-l conecteze.

Mi-a plăcut foarte mult că în manualul de utilizare găsești informații corecte și complete despre manevrarea și depozitarea laptelui matern după pompare.

Manualul de utilizare mi se pare bine structurat și simplu de urmărit, însă mi-ar fi plăcut să găsesc în el și o vedere explodată a tuturor componentelor deja conectate pentru utilizare tocmai pentru a face și mai ușoară prima asamblare. Acest aspect este contrabalansat de faptul că cei de la Spectra pun la dispoziție pe canalul lor de YouTube o prezentare foarte faină a componentelor și explicații detaliate pentru utilizare. Îl găsiți aici.

Și cum noi mergem pe principiul nimic nu se aruncă, totul se folosește, până și cutia de carton în care a venit pompa de sân a fost pusă la treabă și de câteva zile a devenit jucăria preferată a fetiței mai mari. Secretul? Am făcut găuri în cutie în care am înfipt paie de băut colorate. Ana nu se mai satură să le scoată și să le pună la loc, să le sorteze și să le așeze pe culori, ba chiar a descoperit cum să le conecteze astfel încât să le dea diverse forme.

Așadar? Prietenă cu pompa de sân? Acum de când am descoperit că se poate și altfel, cu siguranță da.

Sursa foto: educlass.ro

Share
Carmen Păun
Carmen Păun
Sunt o femeie abia ieșită din adolescență și care încă învață care e treaba cu viața de adult. Deși uneori pot părea agitată sau nerăbdătoare, să știți că sunt foarte prietenoasă și îmi place să râd cu poftă, din tot sufletul, cu gura până la urechi. Sunt proaspătă soție și mamă de fetițe frumoase foc (încă mai am de învățat cum vine asta), fiică, soră și am o pisică obraznică pe care o ador.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.