Astăzi zâmbesc
March 5, 2014
Astăzi fac lucrurile cu cap și coadă
March 6, 2014

Cum e să te joci online cu băieți

Sunt o ființă norocoasă. Am avut calculator de când mă știu. La scurtă vreme după ce am învățat să-mi tastez numele, am început să joc jocuri. Nu-s chiar dependentă, dar, obișnuită de mică să văd niște pixeli mișcându-se pe ecran, nu prea am rezistat multe zile fără „măcar cinci minute de Minesweeper”.

Am fugit de jocuri online ca dracu de tămâie. Mă atrăgea foarte tare World of Warcraft (WoW), mai ales pentru că jucasem toată seria Warcraft dar am rezistat tentației. Fusesem la câteva LAN-uri înainte și știam cam cât de adictiv este factorul social. Dacă vă întrebați ce oare e un LAN (sau un LAN party), este o adunare de calculatoare legate prin local area network sau printr-o rețea internă (LAN) care ocupă sufrageria unui tânăr cât mama nu e acasă ca să-și pună mâinile în cap. Practic mulți băieți care înjură, beau, mănâncă numai lucruri nesănătoase și se bat ca chiorii într-un mediu virtual. Și, eventual o fată. 

Când am intrat pentru prima dată într-un raid de 25 de oameni în WoW (raid = adunare de jucători care bat un monstru împreună) m-am simțit exact ca atunci când am pășit pentru prima dată într-o sufragerie la un LAN. Cu toate că am fost crescută oarecum ca un băiat, mă simțeam pe teritoriu străin. Mă simțeam ca un fel de extraterestru. Când am vorbit pentru prima dată în joc am auzit cum 24 de oameni tac. După primele secunde de șoc, au început întrebările: „ești chiar fată?”, „da cum de joci…”, „ăăă, nu prea vedem multe fete pe aici…”. Pe măsură ce trecea timpul și se mai obișnuiau cu mine apăreau întrebări din ce în ce mai filozofice și mai complicate de genul „dar prietenul tău ce zice?” sau „și tu deci joci pentru că ești prea urâtă ca să ieși din casă?”

Să te joci numai cu băieți este ciudat. Bine, mulți băieți reacționează absolut normal. Dar sunt unii…

Am avut jucători care m-au copleșit cu cadouri. Virtuale bineînțeles. Flori virtuale, bijuterii virtuale, căluți virtuali. Am avut jucători care, dimpotrivă, considerau că dacă sunt fată automat voi juca prost. Mulți băieți care se cenzurau pentru că „este o doamnă printre noi”. Bine, lucrul acesta dura până la prima enervare mare (da, te enervezi mult jucând online) care acoperea orice urmă de pudoare și cenzură. Am auzit multe blasfemii în multe limbi jucând online. Am oferit mai multe sfaturi despre dragoste decât oriunde altundeva. Sunt băieți (tineri mai ales) care doresc să înteleagă femeile și consideră că vor găsi răspunsurile la cineva în spatele unei tastaturi la mii de kilometri distanță. Au fost fel și fel de aluzii sexuale sau senzuale. Au fost și comentarii șovine până-n măduvă. Au fost multe.

Cu toate că un poll realizat în Statele Unite a descoperit că sunt mai multe fete jucând online decât băieți, eu încă nu văd o proporție egală. Mare parte din jucătorii cu care am interacționat au fost băieți. Lucrul acesta face ca interacțiunile sociale să fie bizare, cel puțin la început. Dar se obișnuiesc repede.

Într-un post viitor: DE CE joc eu jocuri online și ce am învățat jucând online.

 

Personajul meu din World of Warcraft. Este moartă, pune blesteme, dar este foarte șic în alb și roz.

Personajul meu din World of Warcraft. Este moartă, pune blesteme, dar este foarte șic în alb și roz.

Mic dicționar:

  • LAN = local area network, rețea locală
  • MMO = massive multiplayer online = joc cu mulți oameni online care NU este Candy Crush
  • RPG = role playing game = joc în care persoana își asumă un caracter
  • NEWB = newbie = ageamiu
  • IMBA = imbalanced = foarte bun
  • RAID = adunare organizată formată (în general) dintr-un număr fix de jucători care bat un boss (monstru, creatură foarte puternică)

Sursa foto: vamers.com

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.