Cum am petrecut de cancerul asta? Partea a IX-a
October 29, 2018
Cum am petrecut de cancerul ăsta – partea a XI-a
November 7, 2018

Cum am petrecut de cancerul ăsta? Partea a X-a

Aseară am servit una din cele mai romantice cine din ultimul timp! De la etajul 3, IRO Iași, cu o vedere splendidă asupra orașului plin de lumini. O tocăniță cu legume, orez și ficat de purcel gătite cu dichis de soțul meu. Imediat ce le-a gătit, le-a înfofolit și mi le-a adus din Nicolina în Copou, pe bicicletă. Au ajuns calde. Îmi era așa de foame! A fost atât de bun!…

Oficial, din data de 30 octombrie, am scăpat de cancer! A fost o intervenție de 4 ore, complexă, dar fără probleme. Mulțumesc tuturor celor care au donat sânge! Cu siguranță sunt oameni care au primit o șansă în plus, datorită vouă.

Am scăpat totodată și de o mare parte a intestinului meu gros, de o vena de pe-acolo și încă ceva, dar nu vă spun. Acum sunt purtătoare, pentru o lună, a unei stoma. Ce-i stoma? O fi vreo… chestie stoma-tologică?

Stoma (de fapt, Ileostoma) este partea terminla a intestinului subtire scoasa prin abdomen, printr-o punga în care se face evacuarea deșeurilor alimentare. Ca să dea timp intestinului gros să-și refacă legaturile fără un tranzit intestinal activ. E o ciudățenie, deloc elegantă și aproape scârboasă. Adică sunt cu intestinul subțire la vedere! Și punga aia se umple repede. Cu apă de trandafiri roz, cu miros de Coco Chaner no. 5!
Glumesc, să știi că nu miroase de la mine.

Să auzi pârțurile în schimb! Sunt absolut incontrolabile și se aud din față 🙂 Absolut adorabil!

Acu o săptămână mă plimbam cu bicicleta pe ștrase, făceam și o filmare (pregătesc ceva, clar!), savuram un lapte de pasăre de la Cuptorul Moldovencei și speram să pot face un salt temporal peste măcar o săptămână.

Acum am așa:

 • o tăietură verticală lungă de vreo 20 de centimetri pe abdomen,
 • 2 drenuri cusute de mine (sunt niste tuburi cu pungi pentru evacuarea unor chestii postoperatorii),
 • una punguță pentru cazul în care îmi trece prin cap să mănânc ceva,
 • un acces liber la o venă, pentru cazurile în care am nevoie de întăritori,
 • acces interzis la orice aliment care poate fi suspectat că ar putea balona,
 • dar sunt epilată peste tot, nah!

Urmează o perioadă lungă de recuperare, cu încă o intervenție chirurgicală, cu regim. Și răbdare cu un abdomen tăiat de vreo 3 ori pe verticală.

Mai urmează, că nu am povestit încă la ce tratamente alternative am apelat și ce tâmpenii îmi umblau prin cap înainte să decid să fac prima intervenție. O să leșini de uimire auzind la ce poate face apel un om cât de cât citit, dar disperat!

Voie bună!

PS: lasă un comentariu în care să-mi spui dacă ar fi bine și de ce – să scriu o carte despre subiectul ăsta. Multumesc!

Share

0 Comments

 1. Irina says:

  Da, ar trebui sa scrii o carte. Pentru toți cei care trec prin așa ceva, pentru cei care vor sa îi susțină și nu se pricep sa o facă eficient și pentru că să ridici moralul umanității cu câteva grade.

 2. Eva Anca says:

  Wow, pur si simplu, m-ai lasat fara cuvinte si cu pielea de gaina! Multa sanatate! Cat despre carte, poate nu ar fi rau sa o scrii. Eu am citit o carte pe acest subiect si m-a marcat profund, in toate sensurile posibile. Personal, apreciez astfel de carti, scrise de persoane care au trecut printr-o asemenea experienta, deoarece mi se pare ca ii ajuta pe altii care trec prin asta sa vada ca nu sunt singuri si ca exista si speranta, daca sunt optimisti si lupta pentru viata lor. De cealalta parte, si cititorii care nu sufera de aceasta boala pot ajunge, prin intermediul cartii, sa vada ce inseamna cu adevarat asta. Eu am citit cartea respectiva cand tatal meu era foarte bolnav (ce-i drept, nu cancer, alta boala la fel de urata) si cartea a fost oarecum balsam pentru sufletul meu indurerat de suferinta tatalui. Nu stiu sa spun de ce sau cum, dar am simtit ca acea carte mi-a fost de ajutor in perioada respectiva.

 3. Puiu Silvia says:

  Ar fi. Multi oameni au cancer, sunt jenati, tristi, deprimati in singuratatea lor. Ar ajuta. Nu are Romania grupuri de sprijin, dar o carte este o forma de suport moral. Sanatate multa!

 4. Ada says:

  E nevoie sa scrii si cartea. Optimismul tau ar ajuta multi oameni.
  Sanatate multa! ?

 5. Rocksana says:

  Sanatate si asteptam invitatia la prezentarea cartii!
  Iuhu, ma bucur ca a trecut!

 6. Vasile says:

  Iuliana, fa-te bine si scri-o!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.