Printre jucăriile de Crăciun strecurați și câteva cărți
December 6, 2017
carti 2017
Ce cărți am citit în 2017?
December 17, 2017

E clar de femeie!

clar de femeie

Am citit Clar de femeie înainte să plec la Paris. Scrisă de un  francez, cu o poveste de dragoste pariziană, cu premii, traduceri și ecranizări, am zis că e fix ce îmi trebuie înainte de marea mea aventură în capitala Franței. Bine, nu e ca și cum m-aș fi dus la Paris să caut iubirea, dar am zis că e în ton cu decorul, vorba aia!

Ce-i drept, am citit-o pe drumul de întoarcere de la Barcelona, în avion, înainte de a fugi pe urmele lui Hemingway. Cine știe… poate atmosfera banală din avion și oboseala cruntă de după Oktorberfest nu erau chiar ceea ce trebuia pentru o carte pe care unii o consideră atât de romantică și atât de profundă. Marc Levy a spus, de exemplu, despre Clar de femeie că este romanul care i-a dat ideea de a deveni scriitor și pe care îl recitește de fiecare dată când suferă din dragoste. Și mi-am dat seama nu numai că romanul nu a avut efectul ăsta asupra mea, dar și că eu nu am o astfel de carte la care să mă întorc iar și iar, de fiecare dată când inima mea are nevoie de pansamente. O fi de bine, o fi de rău?

Dar hai să vă zic care e povestea! Ea – Lydia. El – Michael. Ea are o căsnicie nefericită cu un bărbat ajuns invalid, pe care îl învinovățește de moartea fiicei lor. El trece prin durerea de a-și fi pierdut iubita, care tocmai s-a sinucis. După ce se ciocnesc unul de celălalt pe stradă, decid să își petreacă următoarele ore împreună. De aici, povestea abundă în nefericire și în durere, atât a celor doi, cât și a celorlalte personaje secundare. Fiecare are o poveste dură și tristă din care ai cu siguranță de învățat și de meditat!

Nu pot să vă destăinui finalul cărții, pentru că e clar că trebuie să îl aflați singuri, după ce treceți prin toată experiența personajelor. Ce vă recomand e să o citiți în starea și în momentul potrivite unei lecturi despre suferințele vieții, nu ca mine, după aproape o săptămână de distracție cu prietenii în Barcelona!

Cum vă ziceam la început, cartea lui Romain Gary a fost și ecranizată. Așa că dacă vreți să vedeți și filmul după ce citiți cartea, să știți că are același nume și că a fost regizat de Costa-Gavras în 1979, cu Romy Schneider și Yves Montand în rolurile principale.

Până atunci, găsiți romanul lui Romain Gary la reducere pe Libris.ro!

Foto: thetyee.ca

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.