inimi chimice
Suntem toți, de fapt, doar niște inimi chimice
February 6, 2018
sasenka
Sașenka – Cea mai zguduitoare carte din ultima perioadă
February 9, 2018

Cele trei fiice ale Evei – Elif Shafak

cele-trei-fiice-ale-Evei-elif-shafak

Una dintre autoarele mele contemporane preferate este nimeni alta decât Elif Shafak. M-am îndrăgostit de cărțile ei pline de înțeles, istorie și spiritualitate precum sunt „Cele patruzeci de legi ale iubirii„ sau „Bastarda Istanbulului”. Evident nu am ezitat să achiziționez noua carte „Cele trei fiice ale Evei” și astăzi vă voi povesti puțin despre ea.

Acțiunea cărții se desfășoară în Istanbul evident în anul 2016 și anii ’80 și o mare parte în Oxford 2001. Autoarea face salturi în timp, salturi conectate între ele care vor da context situației personajului și atracției față de religie și Dumnezeu.

Personajul principal, o soție musulmană pe nume Peri, este jefuită în mijlocul traficului aglomerat din oraș. Contrar tuturor așteptărilor, Peri începe să alerge după fătași, dintr-un impuls prostesc de a salva lucruri. Ceea ce nu realizează este că acest imbold o vor forța să deschidă răni vechi, uitate și poate nevindecate.

Este ciudat cum, în viață momentele cele mai dificile sau cele mai apropiate de marginea nenorocirii, sunt cele care ne fac să vedem clar cine suntem cu adevărat și ce ne dorim. Peri are un astfel de moment catastrofic, evită ceea ce urma a fi un viol și în încercarea rapidă de a-și salva lucrurile caută cu disperare o fotografie cu 4 personaje la care ține foarte mult. Fotografia și oamenii din ea urmează să deschidă răni adânci: o iubire neîmpărtășită, eșecul unei prietenii și durerea cauzată oamenilor dragi.

În bucla temporală își fac loc amintiri din copilăria lui Peri. Singura fată a familiei, aceasta încearcă să își găsească locul și credința în religia musulmană și existența lui Dumnezeu. Lupta interioară avea să o urmeze mulți ani, când va întâlni pe celelalte două fiice ale Evei: Shirin și Mona și desigur pe profesorului Azur. Cele trei formează o prietenie greu de înțeles, țesută în jurul credinței. Fiecare are o latură pe care vrea să o demonstreze: credincioasa va susține importanța religiei musulmane, păcătoasa va încerca să destrame credința islamică, iar nehotărâta care nu știe încă în care tabără își va găsi liniștea.

Cele trei fiice încearcă să descopere înțelesul lui Dumnezeu cu ajutorul profesorului Azur, un profesor excentric de la universitatea Oxford. Ceea ce profesorul încearcă să facă este să pună în valoare argumente pentru existența lui Dumnezeu și încearcă să deschidă mințile unor studenți cu viziuni clare asupra conceptului de credință. Ceea ce nu a intenționat este ca Peri să se îndrăgostească de el și să se ajungă într-un punct în care respingerea lui, avea să se transforme într-un scandal social cu implicații majore asupra viitorului.

Un citat preferat din „Cele trei fiice ale Evei” este: „…știi de ce-l iubesc încă pe Dumnezeu? Pentru că singur… Bilioane de oameni se roagă la El: „O, Doamne, dă-mi reușite, dă-mi bani, dă-mi un Ferrari, dă-mi aia, dă-mi aialaltă…” Aceleași cuvinte iar și iar, însă nimeni nu-și prea dă osteneala să-L cunoască.”

Cartea explorează idei precum sunt credința, religia, conceptul de Dumnezeu, dar și iubirea, prietenia și legăturile de familie. E o lectură captivantă și care cu siguranță va ridica întrebări. O lectură cu siguranță fascinantă pe care o recomand cu căldură.

Un pont: poți achiziționa „Cele trei fiice ale Evei” la reducere de pe Elefant.ro.

Sursa imagini: libris.ro

Share
Alina Munteanu
Alina Munteanu
Sunt Alina, o femeie cu multe incertitudini, vegetarian convins cu o poftă avidă de cunoaștere. În viața profesională sunt om de marketing, iar în timpul liber scriu, citesc și fac planuri de călătorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.