Scrisoare către maşina de spălat a vecinei de sus
January 6, 2017
cumpărături
Tu cum faci cumpărături?
January 10, 2017

Cum am descoperit cele patruzeci de legi ale iubirii

patruzeci de legi

Ieri am citit Cele patruzeci de legi ale iubirii, de Elif Shafak. Pur și simplu am deschis cartea și nu am mai putut să o închid până ce nu am terminat-o. Atât de tare m-a fascinat. Când am ajuns la ultima pagină și am văzut că se termină, îmi venea să fac ceva să prelungesc plăcerea, eventual să o iau de la capăt.

E a doua mea ,,întâlnire” cu scriitoarea turcă, după ce i-am savurat romanul Onoare. Ca și în cealaltă carte citită de la Elif Shafak, povestirile se întrepătrund, aducând la lumină fiecare personaj cu punctul său de vedere. În primul rând, o avem pe eroina cărții, Ella Rubinstein, o casnică de aproape patruzeci de ani, soția unui dentist bogat, care nu ezită să o înșele cu orice ocazie, și mama a trei copii, care s-au obișnuit ca mama să le facă totul, deși au ajuns la preadolescență. Ella își trăiește nefericirea din căsnicie gătind și fiind gospodina perfectă pentru familia ei. Urmează chiar și cursuri de gătit, pentru a le oferi copiilor și soțului său cea mai bună mâncare. Totul se schimbă când Ella acceptă ideea de a reveni în câmpul muncii și se angajează la o editură din Boston. Prima ei sarcină la noul loc de muncă este să citească o carte primită de editură de la un străin și să îi facă un referat.

Cartea se numește ,,Dulce blasfemie”, este scrisă de Aziz Zahara și a venit în viața ei într-un moment cum nu se putea mai bine. În această carte, Ella descoperă cele patruzeci de legi ale iubirii, așa cum sunt ele prezentate de către poetul Rumi și de către prietenul său, Shams din Tabriz. Fascinată de rândurile scrise de Aziz, intră pe blogul său și încearcă să afle mai multe despre omul din spatele cărții. Găsește o adresă de e-mail și îi scrie lui Aziz un mesaj. Surprinzător, deși acesta călătorea momentan prin toată lumea, îi răspunde imediat, iar de acolo începe o corespondență, care duce la o frumoasă poveste de dragoste.

Într-o seară, David, soțul Ellei, își invită soția în oraș și, în tăcerea noului restaurant deschis în oraș, îi mărturisește că i-a citit e-mailurile și știe despre aventura sa cu Aziz. Mai mult, îi spune că este pregătit să o ierte, pentru că înțelege că a făcut asta simțindu-se neglijată de el, dar doar dacă încetează imediat relația cu Aziz. La început înfuriată pe faptul că soțul său i-a citit corespondența, Ella se calmează și îi răspunde acestuia că îl iubește, de fapt, pe Aziz.

Aziz, un om extrem de spiritual, cu o poveste de viață ce ar ocupa lejer zece romane, se oprește din călătoria sa prin lume și ajunge la Boston, pentru a o întâlni pe Ella. Îi mărturisește că este grav bolnav și că mai are 16 luni de trăit, dar asta nu o împiedică pe Ella să îi fie alături. Decisă să cunoască adevărata dragoste și să plece în lume alături de Aziz, Ella dă divorț de soțul său și se bucură de cele mai intense clipe de iubire, în jurul lumii, alături de Aziz Zahara.

Elif Shafak combină în mod perfect întâmplările descrise de Aziz în cartea sa cu viața monotonă a Ellei și entuziasmul pe care îl trăiește în conversațiile sale cu el. Romanul este unul plin de simbolistică și te face să privești cu totul altfel numărul patruzeci, relațiile dintre oameni, iubirea, umanitatea, religia, viața. Pe lângă stilul autoarei și pe lângă firul efectiv al poveștii, mi-a plăcut ideea de iubire pură și de pace pe care ar trebui să o simțim toți în sufletele noastre. În primul rând, iubirea față de noi înșine, apoi iubirea de tot ce ne înconjoară, fără să judecăm sau ,,să ne băgăm nasul” în viața celorlalți.

Cele patruzeci de legi ale iubirii este o carte care mi-a intrat adânc în suflet și care sunt sigură că vă va plăcea și vouă foarte mult. O găsiți la reducere, în colecția Top 10, pe Libris.ro!

Foto: Pinterest

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.