Azi iau decizii
February 5, 2013
Desene animate pentru oameni mari
February 5, 2013

Am împrumutat de la cei din jur


De când lumea, se ştie că fetiţele obişnuiesc să adopte câte ceva din comportamentul mamei. Dacă mama este o fiinţă blândă, darnică şi sufletistă, aşa va fi şi fata ei când va creşte. Însă, dacă mama este vulgară, dezinteresată de problemele familiei şi axată doar pe interesele proprii, cel mai probabil fetiţa ei va moşteni şi ea aceste „calităţi”.


Zic probabil pentru că mama nu e singura persoană care poate influenţa comportamentul copilului. Educatoarea, învăţătoarea, profesorii, prietenii de familie, ceilalţi copii cu care intră în contact; toţi reprezintă factori importanţi în modelarea unui om.


Eu, de exemplu, am luat câte ceva de la fiecare persoană care mi-a intrat în viaţă. În primul rând, de la mama am învăţat să-mi susţin punctul de vedere, să nu fac prea multe compromisuri dar să ştiu să mai las şi de la mine când e cazul. De la tata am preluat calmul în situaţii de criză. Deşi mă agit pentru toate mărunţişurile, când vine vorba de ceva cu adevărat important reuşesc să-mi menţin calmul şi îmi descarc emoţiile abia după ce etapa dificilă a trecut. Tot de la el am împrumutat şi simţul umorului, fiind în stare să născocesc câte o glumă pentru aproape orice situaţie.


De la verii mei am învăţat că trebuie să ai şi un pic de tupeu în tine dacă vrei să fii băgat în seamă. Nu atât de mult încât să dai pe cineva jos de pe wc ca să te aşezi tu, dar nici deloc, să fii călcat în picioare de orice individ. De la mătuşa mea am prins drag de a face cadouri persoanelor la care ţin şi de la unchiul meu am căpătat dorinţa de a-mi sprijini membrii familiei, indiferent de problemele pe care le au. Iar de la naşii mei de botez am învăţat că, deşi e bine să ai o doză de optimism în tine, trebuie să priveşti lucrurile realist.


Iar lucrurile mai mărunte, care-mi definesc totuşi persoana, le-am preluat de la cunoştinţe, prieteni şi chiar străini. De exemplu, singura metodă care mă poate relaxa după o zi obositoare este o „şedinţă” de mângâiere pe spate. Nu neapărat masaj ci simple mângâieri care-mi fac pielea ca de găină. Şi asta e preluată din adolescenţă de la un fost iubit de-al meu. Tot de la el am căpătat şi alt obicei: să fac o listă mintală cu toate obiectele pe care le iau la mine înainte de a ieşi din casă; un fel de verificare pentru a mă asigura că am luat tot ce am nevoie. Apoi, de la un alt băiat, am deprins plăcerea de a urmări seriale comice şi spectacole de stand-up comedy pentru a înlătura gândurile negre din mintea mea. De la un străin din online am furat cuvântul „aparent” şi, aparent, îl folosesc mult prea des (mi s-a atras atenţia). De la o altă cunoştinţă din adolescenţă am preluat folosirea excesivă a cuvântului „mulţumesc”, urmat uneori şi de adverbul „fumos”. Şi nu în ultimul rând, de la belve am învăţat că poţi avea o viaţă socială minunată şi-ţi poţi face timp şi pentru răsfăţuri, chiar dacă ai un job solicitant şi zeci de alte motive pentru a fi stresată.


Voi ce calităţi şi obiceiuri aţi împrumutat de la cei din jur?


Sursa foto: jillcastle.wordpress.com


Share

2 Comments

  1. Fain 😀 . O sa ma gandesc si eu la un articol pe tema asta

  2. Ok. Spor la scris! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.